Gå direkt till textinnehållet

”Det är samma personer vi möter i korridorerna som plattade till oss för tio år sedan”

Efter den tuffa kritiken mot en historiskt dålig arbetsmiljö på Expressen söker journalisterna nu svar på hur man ska komma vidare när det delvis är samma personer som sitter kvar i ledningen. Chefredaktören Klas Granström menar att han inte utesluter någonting framåt.

Som Journalisten har berättat tidigare var det efter en granskning i Dagens ETC som tuff kritik mot Expressens arbetsmiljö historiskt tog fart, där journalistklubben på tidningen också refererat till densamma som "tidvis mycket dålig" i form av ett brutalt sätt att hantera medarbetare.

Under tisdagseftermiddagen hölls ett stormöte mellan ledningen, klubben och medarbetare på tidningen. Där framförde journalistklubben frågor till chefredaktören Klas Granström och biträdande chefredaktören Karin Olsson som dels har diskuterats i klubbstyrelsen, men också skickats in direkt av medarbetare.

– Frågorna handlade mycket om hur man ska klara av att hantera den här historiska ryggsäcken och komma vidare. Det viktiga är att det här är en startpunkt, klubben är helt inne på att köra igång med arbetet efter helgerna. Där ska vi försöka vara konkreta och föreslå åtgärder som kan bryta upp de här destruktiva strukturerna som har funnits, säger Jan Spångberg, journalistklubbens ordförande på Expressen.

Har det uttalats några krav på avgångar?
– Det har inte varit så att man pekat på en person och sagt att den måste bort, däremot har man ställt frågan hur man ska komma vidare, bortom det här dåliga chefsskapet, med delvis samma personer som sitter kvar i ledningen? Det är samma personer vi möter i korridorerna som plattade till oss för tio år sedan, säger Jan Spångberg.

– Så indirekt har frågan ställts till Klas Granström och Karin Olsson och svaret har varit att de utesluter ingenting. Vad resultatet blir vill de inte säga något om för det vet man inte.

Jan Spångberg. Foto: Tor Johnsson.

Hur skulle du beskriva stämningen bland medarbetarna just nu?
– Jag skulle beskriva stämningen som sammanbiten men hoppfull. Men det är också svårt att säga klart så här i pandemitider när större delen av medarbetarna sitter någon annanstans. Det var inget partymöte det här, det var allvarligt och sammanbitet.

Klubben har tidigare sagt att ni kräver av ledningen att Expressen tar ansvar även för sin historia bakåt när det gäller arbetsmiljön. Fick ni något svar på den frågan?
– Vi fick inget konkret svar men det är i den nya arbetsmiljöenkäten man vill fånga upp allt det och sen om man lyckas vet jag inte. Men vi uppfattar att ledningen bejakar våra krav och att de ska ta ett ansvar, säger Jan Spångberg.

Är det här den värsta krisen du har varit med om som fackligt aktiv på Expressen?
– Vi har gått igenom olika kriser de senaste åren. De första åren satt jag i ständiga förhandlingar om att sparka medarbetare, det finns ingenting som kan vara värre än att arbetskamrater blir av med jobbet. Det här är en jättesvår kris men det är svårt att värdera det ena mot det andra, säger Spångberg.

Klas Granström, chefredaktör på Expressen, berättar att ledningen inte utesluter några åtgärder framåt.

– Nu diskuterar vi internt med medarbetare och chefer och i början av nästa år genomför vi en fördjupad medarbetarundersökning om arbetsmiljön. Vad vi gör framåt påverkas av vad som kommer fram i diskussionerna och den nya medarbetarundersökningen, säger Klas Granström.

Klas Granström, chefredaktör på Expressen. Foto: Expressen. 

Hur ni ska komma vidare med arbetsmiljön på tidningen, när det delvis är samma personer som tidigare har bidragit till den dåliga arbetsmiljön som sitter kvar i ledande positioner?
– Vi ser redan idag stora förbättringar i ledarskap och arbetsmiljö men vi behöver absolut göra mer. Det handlar om att jobba vidare med saker vi ser fungerar som bland annat ett delegerat ledarskap och frihet under ansvar för våra chefer. En annan viktig del är ett mer kommunikativt klimat, och jag ser att vi diskuterar alla typer av frågor mer öppet idag, säger Klas Granström.

– Sen handlar det också om åtgärder vi kommer att göra efter processen som vi går igenom nu. Organisationen ska vi också jobba med eftersom vi vet att det har funnits problem med ledarskapet historiskt, fortsätter han.

Fler avsnitt
Fler videos