Gå direkt till textinnehållet

”Det är mer en fördjupningspodd än en aktualitetspodd”

Johar Bendjelloul programleder nystartade Mellanösternpodden i P1. ”Det känns jäkligt kul. Det finns otroligt mycket kunskap om regionen inne på Ekot”, säger han.

Första avsnittet av Mellanösternpodden i P1 släpptes i fredags – och handlade om Usama Bin Laden och den globala jihadismen.

– Andra får bedöma om det blev bra, men vi var nöjda. Det känns jäkligt kul. Det finns otroligt mycket kunskap om regionen inne på Ekot, vi har förstås våra två duktiga Mellanösternkorrespondenter, men också medarbetare på Radio Sweden, säger Johar Bendjelloul.

Varför en podd om Mellanöstern?
– Det är en region som har enorm betydelse i världspolitiken.

Annons Annons

Så frågan är kanske snarare varför först nu?
– Det är en bättre fråga. Jag vet att Cecilia Uddén har drivit detta, men jag återvände ganska nyligen till Sveriges Radio så jag vet inte hur diskussionerna har gått.

Många andra utrikespoddar fokuserar på aktuella händelser, till exempel den senaste veckans politiska nyheter. Men så har ni inte tänkt att Mellanösternpodden ska fungera?
– Nej, vi vill att podden ska ha längre hållbarhetstid. Man ska kunna lyssna på den i efterhand med behållning. Det är mer en fördjupningspodd än en aktualitetspodd.

Vad kommer ni att ta upp för ämnen?
– Nästa avsnitt kommer att handla om framtidens jihadister, men vi kommer att röra oss mellan många olika ämnen: fotboll, politik, mat, sex, språk … vi ska prata om arabiskans fulaste ord till exempel. Sedan har våra medarbetare och korrespondenter egna berättelser som vi vill ha med.

Är det en permanent satsning?
– Det ska bli tio avsnitt, men vi hoppas på att det blir en braksuccé och den måste fortsätta på grund av publikkraven.
 

Fakta

Mellanösternpodden i P1

I Mellanösternpodden i P1 intervjuar Johar Bendjelloul Sveriges Radios experter på Mellanöstern. Bland gästerna finns utrikeskorrespondenterna Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström och medarbetare från de kurdiska, arabiska och persiska grupperna på Ekot. Podden släpps på söndagar.

Fler avsnitt
Fler videos