Gå direkt till textinnehållet

”Det är kul att någon ser det man gör”

En extra koll av ett företag som fått en skatteupptaxering ledde till granskningen Svartjobbsfabriken. Nu har Johan Fyrk på Byggnadsarbetaren samlat de granskande reportagen i en bok och blivit prisnominerad.

Som journalist gör man ibland en extra koll när man skrivit en artikel för att se om det finns något mer i ärendet. Det var när Johan Fyrk gjorde en sådan koll som embryot till granskningen Svartjobbsfabriken dök upp.

– Jag tittade på företrädarna för företaget och såg då att de ägde flera andra företag och misstanken dök upp att de kunde vara ”målvakter”. När jag kollade upp adressen på företaget var det flera personer som stod skrivna där. Det växte till ett nätverk av företag med kriminella personer bakom, säger han.

Han arbetade från och till med granskningen under knappt ett år.

Annons Annons

– Arbetet var i början sporadiskt i stora delar, jag arbetade på med annat som vanligt under tiden och kollade upp vissa saker vartefter. Efter ett tag fick jag grönt ljus att börja jobba med det på heltid.

Reaktionerna från branschen har varit många. Politiker har reagerat, arbetsmarknadsministern har ställts till svars.

– Det har varit mycket diskussioner om sekretesslagar, att inte myndigheter kan dela information med varandra. Men vad som händer i det här fallet vet jag inte ännu.

Reportageserien har också blivit boken Svartjobbsfabriken  som släpptes i slutet av augusti.

– Det är en sammanfattning av reportagen utbyggt med flera nya delar om det här nätverket. Jag hittade hela tiden nya och intressanta saker. Till slut var det en bok.

Han var nominerad till Guldspaden i Magasinskategorin (ett pris han dock snuvades på förra veckan) och är också nominerad till Fackförbundspressens pris i klassen Bästa avslöjande.

– Det känns jätteroligt att vara nominerad. När man lägger ner tid på att visa på sådana här brister i samhället så är det ju väldigt kul att någon ser det.

Fler avsnitt
Fler videos