Gå direkt till textinnehållet

”Desinformation från Google sänkte EUs upphovsrättslag”

Googles och Facebooks lobbying mot ledamöterna i EU-parlamentet stoppade den nya upphovsrättslagstiftningen i juli. Det menar företrädare för Bildupphovsrätt i Sverige.

I en debattartikel i Dagens Arena uppger Åsa Berndtsson och Mats Lindberg, ordförande respektive VD i Bildupphovsrätt i Sverige, att det var Googles och Facebooks massiva lobbyarbete som sänkte lagförslaget om en ny upphovsrättslag i EU den 5 juli i år. Många hade räknat med att förslaget skulle gå igenom, vilket hade inneburit att skaparna till innehållet som Google och Facebook tillgängliggör och sprider också ska få ersättning för detta.

Men förslaget röstades ned, och enligt Bildupphovsrätt i Sverige ska detta ha berott på det stora genomslaget som Google och Facebooks kampanj fick. EU-tjänstemän ska ha fått tusentals datorgenererade mejl som korkade igen parlamentarikernas mejlboxar.

”De budskap som spreds var propaganda och desinformation med syfte att påverka EU-parlamentarikerna i en för bildskaparna avgörande fråga. I förlängningen handlar det om ifall vi ska ha några professionella bildskapare i framtiden”, skriver Berndtsson och Lindberg i debattartikeln.

Fler avsnitt
Fler videos