Gå direkt till textinnehållet

”Den största vinsten för mig är att hon blev stärkt av publiceringen”

Anton Anderssons artiklar i Handelsnytt om Nathalie, som av sina chefer på Hemköp pressades att arbeta dagen efter att hon blivit utsatt för en våldtäkt, blev  Årets Granskning på Tidskriftsgalan. ”Jag blev lite chockad, jag trodde inte att det här jobbet skulle vinna.”

– Det var så många andra bra nominerade. Men jag visste att mitt jobb hade berört många och att det kändes i magen. Men det var ett människoöde och en butik det handlade om. Även om hon långt ifrån är ensam om att ha drabbats av allvarliga arbetsmiljöproblem, säger Anton Andersson, reporter på Handelsnytt.

Att han upptäckte historien handlar i grunden om systematisk bevakning av handlingar.

– Vi bevakar Arbetsmiljöverkets diarium. Det hade kunnat bli en vanlig nyhet om en butik som kämpar med psykosociala problem och dålig arbetsmiljö. Men under en förintervju dök Nathalies historia upp och då insåg jag att det var en jättegrej och att jag skulle försöka närma mig henne och jobba upp den kontakten.

Annons Annons

Det var check i alla boxar, berättar han.

– Det fanns en dom, en känd brottmålsadvokat var involverad, jag fick tidigt ut dokument som gällde butiken och när jag väl fick kontakt med Nathalie var hon också snabb med att ge fullmakt och tillgång till hennes journaler.

Det svåraste med jobbet var att han kände en oro för hur Nathalie skulle klara publiceringen.

– Det här var ett jobb som tog lång tid, att bygga relationen med Nathalie och skapa ett förtroende, och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte kände ganska mycket för den här tjejen. Det tycker jag är okej att få göra som journalist så länge man gjort grundjobbet. Men när publiceringen skulle ske var jag därför lite orolig för hur hon skulle hantera det.

Den oron visade sig vara helt obefogad.

– Den största vinsten för mig är att hon blev stärkt av publiceringen. Hon fick stort gensvar och många hörde av sig till henne med liknande historier. Hon gick från att vara offer i den här situationen till att bli någon att se upp till. Processen med våldtäkten var en sak, där fick hon upprättelse i domstolen. Men det hon blev utsatt för på arbetet var en annan grej. Så publiceringen blev som en andra upprättelse för henne.

Läs artiklarna om Nathalie här.

Fler avsnitt
Fler videos