Delad P4-artikel
krävde specialmärkning

21 oktober, 2015

FOTO: SR P4 Hallands över ett år gamla artikel fick ny spridning på nätet. Redaktionen blev tvungen att datummärka texten en extra gång för att undvika missförstånd. Kanalchef Tomas Gustafsson tycker att det finns problem med hur artiklar sprids.

P4 Halland har stött på ett nytt publicistiskt problem ­- att artiklar som är flera år gamla börjar spridas och kommenteras som att de är dagsfärska. I ett specifikt fall har redaktionen fått lägga till en specialmärkning i en artikel för att undvika missförstånd, skriver Dagens Media.

- Det gäller en publicering från förra sommaren som hade en rubrik som löd: ”Krävde sex av nioårig flicka” och handlade om någon som antastat ett barn. Artikeln började plötsligt delas väldigt mycket i sociala medier i september, säger Tomas Gustafsson som är kanalchef på P4 Halland till Journalisten.

Han berättar att Sveriges Radio har en algoritm i sitt publiceringsverktyg som gör att artiklar som delas mycket exponeras i en sektion på sajtens förstasida. I det här fallet tycker Tomas Gustafsson att det blev konstigt, eftersom nyheten var gammal. Artiklarna är redan datummärkta, men redaktionen kom fram till att det krävdes extra tydlighet.

- Det var en krim-historia som rycktes ur sitt sammanhang eftersom det fanns en fortsättning som inte var med. Artikeln som delades skrevs i ett tidigt skede av rapporteringen, säger han och fortsätter:

- Den dök upp i helt andra diskussioner. Jag tycker inte att vi ska skriva om artikeln, det är att ändra i historien, men vi kan lägga till något som tydligt flaggar för att artikeln är gammal.

Kanalchefen tycker att den extra tydliga datummärkningen är en bra metod att hantera problemet om det uppstår igen, men att det också beror på vad artikeln innehåller.

Tycker du det finns risker med hur artiklar sprids på nätet?
- Ja. Om det är just en kriminalhistoria och man inte får med sig hur den utvecklade sig kan det vara ett problem, säger han och fortsätter:

- Ett exempel är ishockeyspelarna som anklagades för våldtäkt och namngavs tidigt av SR, men som sedan friades helt. En av dem har hört av sig och påpekat att om man söker på hans namn är det den händelsen som först dyker upp, trots att han har en mångårig idrottskarriär bakom sig.      

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies