Gå direkt till textinnehållet

De vill se en Dawit Isaak-kommission

Flera riksdagsledamöter från olika partier vill ha en Dawit Isaak-kommission för att bland annat sammanställa vilka arbetsmetoder som fungerat bäst i arbetet med att få fängslade svenskar fria.

Elva riksdagsledamöter, tillsammans med Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska Pen, Arne Ruth, före detta chefredaktör för DN Kultur och Jonathan Lundkvist, ordförande för Reportrar utan gränser, skriver i en artikel på Dagens Arena att de önskar att riksdagen ska bifalla den motion om en undersökningskommission, som riksdagsledamöterna lagt fram och som ska behandlas i riksdagen  i dag:

”I dag önskar vi att regeringen bifaller vårt motion om en undersökningskommission för att utreda Dawit Isaak samt alla andra fängslade svenska medborgare som är tillfångatagna i diktaturer”.

I över 17 år har Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea trots upprepade försök från Sverige att få honom fri. Med kommissionen vill riksdagsledamötena bland annat sammanställa vilka arbetsmetoder som fungerat bäst för att försöka få honom och andra svenska medborgare fria.

”En genomlysning för att se om det finns strategier och erfarenheter från andra fall att pröva är vi skyldiga honom efter så många år. Oavsett hur hårt och kunnigt UD arbetat kan nya ögon se nya saker. Det finns i alla fall inget att förlora på det”, menar de.

Fler avsnitt
Fler videos