Gå direkt till textinnehållet

De vill digitalisera allmänna handlingar

Dubai är den första nationen i världen som helt digitaliserat sina allmänna handlingar. Initiativet Handlingar.se har startat ett pilotprojekt med syftet att få Sverige att gå åt samma håll.

Dubais papperslösa strategi ska bland annat få landet att spara över 300 miljoner sidor papper och över 14 miljoner arbetstimmar, skriver sajten Gulfnews.

Handlingar.se har alltså startat ett pilotprojekt med syftet att få Sverige att gå åt samma håll, skriver de i ett pressmeddelande.

– Vi vill undersöka om myndigheter som är proaktiva och digitaliserar hanteringen av allmänna handlingar står bättre rustade för framtiden. Det handlar både om demokratiska rättigheter och tillgänglighet men också miljö och kostnadsbesparingar, säger Elenor Weijmar, projektledare för Handlingar.se i en kommentar.

Annons Annons

Ungefär 20 procent av offentliga förfrågningar lämnas ut på papper enligt en undersökning som genomförts av Handlingar.se. Samtidigt använder nio av tio svenskar digitala samhällstjänster enligt Internetstiftelsens rapport Svenskarna och Internet 2021.

Även EU och regeringen framhåller vikten av att främja “digitalt först”, bland annat genom att myndigheter använder öppna filformat, öppna standarder och öppen källkod.

– Dagens situation kostar myndigheterna tid och skattemedel på onödiga förfrågningar och tidsödande sökningar. Det är ej försvarbart när tekniken och möjligheterna finns, säger Elenor Weijmar.

Fler avsnitt
Fler videos