De vann tidskriftspriserna

11 november, 2021

I går delade Sveriges Tidskrifter ut sina priser till årets bästa prestationer i tidskriftsvärlden. Här är alla vinnarna i alla tio kategorierna.

ÅRETS GRANSKNING
Fallet Nathalie, Anton Andersson, Handelsnytt

Juryns motivering: "Genom en ung kvinnas berättelse avslöjades usel arbetsmiljö och cyniskt ledarskap på en av våra största handelskedjor. Granskningen fick stort genomslag, omedelbara konsekvenser och gav upprättelse för en utsatt anställd."

ÅRETS JOURNALIST
Elinor Torp, Dagens Arbete 

Juryns motivering: "För att hon med sin journalistik gång på gång ger röst åt de röstsvaga. I ett samhälle där så mycket sägs och sprids, men där de allra svagaste sällan ges plats fortsätter hon att gräva, blottlägga och rapportera om missförhållanden – år efter år. 
Hon synliggör de osynliga, vårt samhälles tysta skuggor som gör jobbet vi andra inte ser eller ens märker. I de här miljöerna har arbetsmiljöjournalistiken ett särskilt ansvar. Den som tar det ansvaret på största allvar och som gör det mest och bäst är – Elinor Torp."

ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS
Socionomen

Juryns motivering: "En riktigt bra tidskrift är inte bara en samling intressanta artiklar och vältagna bilder. En riktigt bra tidskrift tar sina läsare i handen och promenerar tillsammans genom både glädje och djupaste sorg. En riktigt bra tidskrift ger sina läsare kraft i vardagen."

ÅRETS TIDSKRIFT POPULÄRPRESS
Travronden 

Juryns motivering: "Med nya affärsgrepp, nytt fördjupat innehåll och satsningar på nya medieformer och interaktivitet visade de vägen när läget var som svårast. På ett imponerande sätt förstod de snabbt läsarnas och tittarnas behov under pandemin och agerade med kraft. När andra ställde in, ställde de om. Ur krisen kom en vinnare."

SVERIGES TIDSKRIFTERS STORA PRIS
James Savage

Juryns motivering: "För sin förmåga att erbjuda en helt ny målgrupp generös digital journalistik har årets vinnare skapat en samhällsviktig gemenskap. Tack vare sin starka relation med användarna har mottagaren av Sveriges Tidskrifters Stora Pris framgångsrikt kunnat testa nya grepp och därmed drivit sin affär framåt. Med stort mod och smittande personlig entusiasm har vår pristagare tagit sin idé från ett litet nyhetsbrev till internationell nivå och expansion."

ÅRETS GREPP
Shift, Breakit i samarbete med Bling

Juryns motivering: "Ett fenomenalt och innovativt grepp som ligger helt rätt i tiden, öppnar en ny marknad och gör änglar insatta i områden som annars kallas utsatta och ger miljonprogrammet en helt ny betydelse. That's what we in Sweden call a shift-nyckel!"

ÅRETS DESIGN
Carl Anders Skoglund, Hemslöjd

Juryns motivering: "Visuellt genomarbetat, typografiskt pricksäkert och alltid med värme och finess i tilltalet. Det här är ett hantverk som håller – år efter år."

ÅRETS OMSLAG
DI Weekend, nr 37/2020

Juryns motivering: "Ett riktigt bra omslag ger läsaren en direkt känsla och ett tydligt budskap. Årets omslag är just ett sådant: vi blir påminda om att det osannolika faktiskt hände och att pandemin påverkade hela världen - genom en effektfull bild på SAS VD i ett helt ödsligt flygplan." 

ÅRETS LJUD & RÖRLIGT
Förnuft & Känsla, Auto Motor & Sport 

Juryns motivering: "Med stolthet men utan fördom lyckas vinnaren med bravur ta sitt tryckta uttryck ut i den rörliga världen med sin youtube-satsning Förnuft & Känsla."

ÅRETS SKOLTIDSKRIFT
The Rydberg Tribune, Viktor Rydberg Odenplan, Stockholm

Juryns motivering: "En ung redaktion som visar en imponerande mognad och hög publicistisk nivå. Det är nyanserat och så väl paketerat att vi får lust att sätta oss i skolbänken igen. Skolan vi vill börja på är Viktor Rydberg Gymnasium och vinnare är The Rydberg Tribune!"

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies