FOTO: Tor Johnsson

De vann Guldspadarna

15 april, 2018

Gräv 2018 Fallet Kevin, IT-skandalen på Transportstyrelsen, mörkat kärnavfall och Södertäljemaffian. Det är några av gräven som på lördagskvällen tog hem 2017 års Guldspadar. UPPDATERAD

Över 500 deltagare fanns på plats under galan i Helsingborgs Arena på lördagskvällen. Konferencier var SR-profilen Nadia Jebril.

Här är alla vinnarna:

Bok:

Nätverket - Södertäljemaffians uppgång och fall.  Baris Kayhan.

(Norstedts)

”För ett tålamodskrävande och modigt gräv utfört i en farlig kriminell miljö om en lokal maffias uppgång och fall”

Nytänkare:

Cykelbuden - Sveriges första live-raff. Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson (Breakit) ”För ett wallrafferi på cykel i realtid som engagerade tittarna och förbättrade matbudens arbetsvillkor”

Magasin:

Mörkade risker kärnavfall. Kerstin Lundell (Sveriges Natur) "För att med ett gediget grävarbete ha avslöjat hur säkerhetsrisker i planeringen av det framtida slutförvaret av kärnavfall har mörkats"

Mindre dagstidning:

Trollfabriken. Mathias Ståhle (Eskilstuna-Kuriren) "För ett modigt och uthålligt gräv som avslöjat de mest hatiska nätaktivisternas arbetsmetoder och främlingsfientliga agenda inifrån en svensk trollfabrik”

Storstadstidning:

IT-skandalen på Transportstyrelsen. Kristoffer Örstadius och Mikael Holmström (Dagens Nyheter) "För att ha avslöjat hur sekretessbelagda uppgifter, med betydelse för rikets säkerhet, genom nonchalant myndighetsutövning hamnade hos obehöriga”

Etermedia lokal:

Skönhetsgranskningen. Valeria Helander (SVT Nyheter Väst) "För att med snillrika metoder, grundligt fotarbete och under hot ha kartlagt hur skönhetsklinikerna bedrar sina kunder”

Etermedia Riks:

Fallet Kevin. Johannes Hallbom, Jakob Larsson, Anna Nordbeck, Dan Josefsson, Johan Bjerkner, Emil Engerdahl och Lars Granstrand (SVT Dokument inifrån) ”För att ha gått till botten i ett gammalt, uppmärksammat mordfall, där två små pojkar på ett rättsvidrigt sätt pekades ut som skyldiga”.

I samband med Guldspadegalan i Helsingborg delades också ett hedersomnämnande, juryns särskilda pris, ut till Eva Buskas, nyhetschef på Gotlands Allehanda ”För att med en speciell utbildningsinsats ha höjt hela redaktionens grävkompetens och därmed också nivån på vardagsjournalistiken".

 

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Lars Johansson mån, 2018-04-16 16:22
En säkert välförtjänt Guldspade för grävet om mörkläggning av kärnavfallsrisker. Mörkläggningar ska avslöjas! Men sedan en mörkläggning som får en Guldspade! Jag tänker på den systematiska frånvaron av granskning av regeringen Reinfeldts ansvar för bristande säkerhetsarbete på Transportstyrelsen (alla deras tidslinjer börjar 2015) och den förre generaldirektörens bristande säkerhetsinsikter (informationsklassningen av miljoner datafiler var inte ens påbörjad).
Gräv 2018

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies