De nomineras till Stora Journalistpriset

4 november, 2014

Här är de nominerade till Stora Journalistpriset. UPPDATERAD.

I dag tisdag avslöjas vilka som är nominerade till Stora Journalistpriset 2014. Programvärd för Stora Journalistpriset som delas ut den 20 november är SVTs avgående VD Eva Hamilton.

Se även våra intervjuer med några av de nominerade.

Nominerade, kategorin Årets berättare:

Fanny Härgestam
Reportageboken Det här är vår tid.
Juryns motivering: ”För ett envetet reportage som förvandlar tillkomsten av en ny konstitution till en närgången och gripande thriller.”

 

Camilla Johansson och Helene Näslund, UR
TV-reportaget Sverige sviker
Juryns motivering: ”För ett storslaget filmiskt berättande som med respekt låter oss komma andäktigt nära barnen som skolan svek.”

 

Måns Mosesson, P1 Dokumentär, Sveriges Radio
Radiodokumentären Rädda Sverige
Juryns motivering: ”För att nyfiket och respektfullt ha lyssnat, och i rätt tid ställt rätt frågor, till det rädda Sverige.”

 

Nominerade, kategorin Årets förnyare:

Carl-Johan Bergman, Anders Härén och Hans Lindeberg, MittMedia
#kandulova
Juryns motivering: ”För att de gav läsare i 52 kommuner ett enkelt verktyg att sätta dagordningen för den lokala journalistiken och ställa politikerna mot väggen.”
 

Sîlan Diljen, P1 Dokumentär, Sveriges Radio
#minflykt
Juryns motivering: ”För att hon tillsammans med publiken påbörjat skrivandet av ett nytt kapitel i den moderna svenska historien.”

 

Jack Werner, Linnéa Jonjons, och Åsa Larsson, Metro
Viralgranskaren
Juryns motivering: ”För att de skapat en genial metod för att avslöja vad som är myt och vad som är verklighet i den virala världen.”
 

Nominerade, kategorin Årets avslöjande:

Kepa Arizala, Ali Fegan, Henrik Bergsten och Axel Gordh Humlesjö Uppdrag Granskning, Sveriges Television
En skola för alla
Juryns motivering: ”För att de i en berörande granskning av samhällets klassutrymmen har bevisat hur valfriheten leder till att barn väljs bort.”

 

Christian Holmén och David Baas, Expressen, samt Martin Fredriksson och My Vingren, Researchgruppen
SD och näthatet
Juryns motivering: ”För att de med banbrytande men kontroversiella metoder har röjt hatets nätverk och visat nolltoleransens rätta ansikte.”

 

Dan Josefsson och Jenny Küttim
Boken Mannen som slutade ljuga och kvinnan bakom Thomas Quick
Juryns motivering: ”För att de med höjd i berättandet och djup i researchen har tagit sig in i samhällets mest slutna rum och gjort ett stort avslöjande större.”

 

Vid prisutdelningen den 20 november tillkännages också vem som blir mottagare av Lukas Bonniers Stora Journalistpris, vilket går till en journalist som under en lång tid har visat prov på framstående journalistisk gärning. Prissumman är 100 000 kronor i samtliga kategorier.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies