Gå direkt till textinnehållet

De lät cigarettföretaget betala reportageresan

Den danska tidningen Politiken är i blåsväder sedan de åkte till Schweiz för att göra reportage om framtidens tobaksprodukter, och hur tobaksbolagen vill bli mer transparanta mot medierna. Den som betalade resan var Philip Morris International som bland annat äger märket Marlboro. Politiken slår ifrån sig och menar att artikeln är "kritisk, saklig och balanserad".

Det är norska Journalisten som rapporterar om Politikens reportage ”Kan vi lita på tobaksgiganterna som påstår att de vill rädda rökarnas liv?”. I ett mejl till norska Journalistens redaktion reagerar den danska journalisten Tommy Birch Kaas på att Philip Morris International betalade tidningens resa till deras testlaboratorium i Schweiz.

Artikeln består för det mesta av skildringar inifrån testlaboratoriet men upplyser också om att flera danska forskare tackat nej till information om nya produkter från tobaksjätten. Den tar även upp framtidsprodukter som just nu är under utveckling.

”Philip Morris vill gärna ha mer positiv press. Det lägger Politiken inte vikt vid i artikeln. Inte heller att det är därför PMI bjudit in tidningen till Schweiz. Jag har inga problem med att tidningen sagt ja till att besöka dem under förutsättning att de själv betalade resan och andra utgifter”, skriver Kaas i mejlet till norska Journalisten.

Annons Annons

Politikens redaktör Anne Mette Svane säger att tidningen efter noga övervägande valde att säga ja för att kunna beskriva utvecklingen när nästa generations tobaksprodukter ska utvecklas.

”Det framgår klart av artikeln att vi har blivit medbjudna på resan för att undersöka både för- och nackdelar med tobaksjättens intentioner att bjuda in pressen till sitt arbete”, skriver hon i ett mejl. Vidare menar hon att artikeln är kritisk, saklig och balanserad, i linje med Politikens riktlinjer. 

Fler avsnitt
Fler videos