De lanserar en gratis stödfunktion mot hat och hot

28 januari, 2021

Organisationen Civil rights defenders startar Säkerhetsjouren, där frilansar som saknar resurser för sitt eget säkerhetsförebyggande arbete kan få hjälp.

Civil rights defenders går nu ut med en stödfunktion för oberoende yttrandefrihetsaktörer i Sverige med koppling till rättighetsfrågor, kallad Säkerhetsjouren.

Det här gäller alltså bland annat frilansjournalister som inte har en fast arbetsgivare med säkerhetsresurser bakom sig.

Via Säkerhetsjouren kan man få hjälp med en riskanalys gällande verksamheten, det dagliga livet eller ens psykiska välmående. Stöd finns exempelvis i form av riskhantering, de-eskalering av hotfulla personer eller säkerhetsrelaterad juridik.

Cicil rights defenders ligger även bakom en rapport med namnet När samhället tystnar, publicerad i maj 2019, som tittat på flera av de grupper som deltar i det demokratiska samtalet i Sverige och regelbundet utsätts för trakasserier. 

– Att opinionsbildare och yttrandefrihetsaktörer hotas och hatas till tystnad är något vi känner väl till från vårt arbete med människorättsförsvarare i länder där respekten för mänskliga rättigheter är som sämst. Att liknande metoder används i Sverige är oroväckande. Det fria ordet och möjligheten att granska är grundbultar i ett demokratiskt samhälle, säger Marcin de Kaminski, chef för Civil Rights Defenders arbete med säkerhet och innovation, i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies