Gå direkt till textinnehållet

De lanserar en gratis stödfunktion mot hat och hot

Organisationen Civil rights defenders startar Säkerhetsjouren, där frilansar som saknar resurser för sitt eget säkerhetsförebyggande arbete kan få hjälp.

Civil rights defenders går nu ut med en stödfunktion för oberoende yttrandefrihetsaktörer i Sverige med koppling till rättighetsfrågor, kallad Säkerhetsjouren.

Det här gäller alltså bland annat frilansjournalister som inte har en fast arbetsgivare med säkerhetsresurser bakom sig.

Via Säkerhetsjouren kan man få hjälp med en riskanalys gällande verksamheten, det dagliga livet eller ens psykiska välmående. Stöd finns exempelvis i form av riskhantering, de-eskalering av hotfulla personer eller säkerhetsrelaterad juridik.

Annons Annons

Cicil rights defenders ligger även bakom en rapport med namnet När samhället tystnar, publicerad i maj 2019, som tittat på flera av de grupper som deltar i det demokratiska samtalet i Sverige och regelbundet utsätts för trakasserier. 

– Att opinionsbildare och yttrandefrihetsaktörer hotas och hatas till tystnad är något vi känner väl till från vårt arbete med människorättsförsvarare i länder där respekten för mänskliga rättigheter är som sämst. Att liknande metoder används i Sverige är oroväckande. Det fria ordet och möjligheten att granska är grundbultar i ett demokratiskt samhälle, säger Marcin de Kaminski, chef för Civil Rights Defenders arbete med säkerhet och innovation, i ett pressmeddelande.

Fler avsnitt
Fler videos