FOTO: Tor Johnsson

De får innovations- och utvecklingsstöd

24 juni, 2021

Mediestödsnämnden fördelar cirka 17 miljoner kronor till nyhetsmedier för 35 olika utvecklingsprojekt. Bland de som får mest pengar finns Göteborgs-Posten, Omni och Swebbtv.

35 olika insatser får dela på cirka 17 miljoner kronor för digital utveckling. Bland ansökningar fanns projekt för bland annat nya publiceringssystem, digitala plattformar och nya affärsmodeller för digital utgivning, skriver Myndigheten för press radio och tv, i ett pressmeddelande.

 – I år har fler aktörer sökt stöd än tidigare år och jag tycker att det är mycket glädjande att medierna kan utveckla och förnya sig trots den svåra pandemisituation som vi befinner oss i, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör vid Myndigheten för press, radio och tv.

Innovations- och utvecklingsstödet riktar sig till allmänna nyhetsmedier. Stödet ges för utveckling av redaktionellt innehåll i digitala kanaler, innovationer och utveckling när det gäller digital publicering eller utveckling av digitala affärsmodeller.

Bland annat får Göteborgs-Posten cirka 3,2 miljoner kronor fördelat över flera olika projekt. Norrköpings-tidningar får 3 miljoner kronor, Omni får cirka 2,4 miljoner kronor fördelat över två projekt.

Två medier på den högerextrema kanten finns med på listan över de som får stöd: Swebbtv får 1 miljon kronor och Samhällsnytt (tidigare Avpixlat) får cirka 450 000 kronor, fördelat över fem projekt. För ett par veckor sedan avgick en ledamot av mediestödsnämnden i protest mot att mediestöd delas ut till främlingsfientliga medier. 

Här är hela listan över de medier som får stödet.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Jan Sjunnesson fre, 2021-06-25 13:14
Varför betecknas Swebbtv och Samnytt som högerextrema? Jag har arbetat på båda och inte märkt av detta. Jan Sj Medlem i SJF
Inlagt av Helena Giertta tis, 2021-08-31 13:31
Hej Vi har gjort den bedömningen. De är propagandasajter för högerextrema åsikter och inte nyhetsmedier överhuvudtaget.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies