De blev Årets folkbildare – igen

8 januari, 2016

Sveriges Radios program Institutet i P3 har utsetts till Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning.

VoF skriver i sin nominering att Institutet med programledarna Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl ”visat hur man med humor som verktyg kan nå ut med vetenskap till en bredare publik. Med en innovativ och respektlös attityd har man närmat sig ett stort antal vetenskapliga ämnen på ett charmigt och engagerande sätt”.

Institutet görs sedan 2011 av produktionsbolaget Munck och har tidigare fått flera priser. Bland annat vann det Stora Radiopriset 2013 i just kategorin Årets folkbildare. I december 2015 sändes det sista programmet.

Till Årets förvillare har VoF utsett en annan SR-produktion. Programmet Kaliber är Årets förvillare för att det i en granskning ”gett lyssnarna intrycket att det finns avsevärda risker för allvarliga biverkningar av vaccinet mot humant papillomvirus. Genom att sända ett vinklat program och undanhålla forskningsrön riskerar programmet att medverka till att människor avstår från vaccination.”

Kalibers program har tidigare granskats av Medierna i P1. På Journalistens debattsidor kritiserade Kalibers redaktion Mediernas granskning, och fick mothugg direkt.

Taggar: Sveriges Radio

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies