Gå direkt till textinnehållet

De blev Årets folkbildare – igen

Sveriges Radios program Institutet i P3 har utsetts till Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning.

VoF skriver i sin nominering att Institutet med programledarna Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl ”visat hur man med humor som verktyg kan nå ut med vetenskap till en bredare publik. Med en innovativ och respektlös attityd har man närmat sig ett stort antal vetenskapliga ämnen på ett charmigt och engagerande sätt”.

Institutet görs sedan 2011 av produktionsbolaget Munck och har tidigare fått flera priser. Bland annat vann det Stora Radiopriset 2013 i just kategorin Årets folkbildare. I december 2015 sändes det sista programmet.

Till Årets förvillare har VoF utsett en annan SR-produktion. Programmet Kaliber är Årets förvillare för att det i en granskning ”gett lyssnarna intrycket att det finns avsevärda risker för allvarliga biverkningar av vaccinet mot humant papillomvirus. Genom att sända ett vinklat program och undanhålla forskningsrön riskerar programmet att medverka till att människor avstår från vaccination.”

Annons Annons

Kalibers program har tidigare granskats av Medierna i P1. På Journalistens debattsidor kritiserade Kalibers redaktion Mediernas granskning, och fick mothugg direkt.

Fler avsnitt
Fler videos