De är pressfrihetens värsta fiender

12 augusti, 2021

Reportrar utan gränser (RSF) har uppdatarat sin lista över pressfrihetens värsta fiender och där finns en rad välkända ansikten. För första gången tar också två kvinnor plats på listan. 

Det är fem år sedan senast RSF uppdaterade listan över pressfrihetens värsta fiender och man kan konstatera att närmare hälften av de 37 pressfrihetsfienderna är nya ansikten.

På listan hittas såväl välkända namn som Eritreas president Isaias Afwerki som nyare bekantskaper som Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Bland de nya namnen på listan märks även Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.  

För första gången tar också två kvinnor plats – Carrie Lam, chefsminister i Hongkong, och Bangladesh premiärminister Sheikh Hasina.

”De är alla stats- eller regeringschefer som med hjälp av censur, våld och utomrättsliga gripanden trampar på pressfriheten och försöker tysta journalister. Några av dem har själva journalisters blod på sina händer efter att direkt eller indirekt medverkat till att journalister mördats”, skriver RSF.

När RSF började sammanställa listan över pressfrihetens värsta fiender för 20 år sedan återfanns Syriens president Bashar al-Assad och Irans högsta ledare, Ali Khamenei på listan, liksom Ryssland och Belarus presidenter Vladimir Putin och Alexander Lukasjenko.

Totalt var sju av personerna på årets lista med redan på den första listan, år 2001. Utöver det fyra nämnda handlar det om Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, president i Ekvatorialguinea sedan 1979, Paul Kagame, president i Rwanda sedan 2000, och Isaias Afwerki, president i Eritrea sedan 1993.

Eritrea är världens sämsta land när det kommer till pressfrihet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies