Gå direkt till textinnehållet

”De är beredda att ta till våld för att kasta ut både migranter och journalister”

På den lilla grekiska ön Lesbos attackerar invandringsfientliga grupper hjälparbetare, migranter och journalister. SVTs Christoffer Wendick besökte nyligen den hårt ansträngda ön och kan vittna om några kaotiska arbetsdagar.

Situationen på Lesbos har varit en följetong i medierna efter det att Turkiet uppmanat migranter att söka sig dit.

SVTs korrespondent Christoffer Wendick kom tillbaka till Bryssel från Lesbos i fredags förra veckan. Han kan nu vittna om det hot om våld, och våld, som både hjälparbetare och journalister utsätts för på ön.

Redan innan de åkte kontaktade de lokala journalister som kunde berätta om den ansträngda situationen, med överfulla flyktingläger och grupper av invandringsfientliga personer som inte är rädda att ta till våld mot dem som korsar deras väg.

Exempelvis pratade Christoffer Wendick med en journalist från grekisk radio som hade blivit attackerad med stenar. Han fick även uppgifter om en tysk journalist som hade blivit nedsparkad och slagen när han försökte dokumentera och filma människor som vägrade hjälpa en gummibåt med migranter. Det finns även en film på detta.

SVTs team råkade inte ut för något direkt våld, men befann sig flera gånger i hotfulla situationer – framför allt när de tog upp kameran eller började prata med folk. Vid ett tillfälle blev de bortkörda från hamnen av säkerhetspersonal som hotade att gripa dem om de kom tillbaka.

– Vi är osäkra om de var poliser, väktare eller någonting annat, men de sa högt att om ni kommer tillbaka hit så kan vi gripa er för försök till upplopp. Situationen är svår främst för de biståndsorganisationer som arbetar där men även för journalister, säger Christoffer Wendick.

SVT arbetade även en del i den närliggande byn Moria där lokalbefolkningen har satt upp egna avspärrningar för att hindra migranter att passera. Bland annat passerar en del migranter som ska till sitt asylläger genom byn.

I Moria upplevde Wendick inte att det var samma aggressiva stämning bland byborna.

I alla fall inte inledningsvis.

– Under kvällstid träffade vi en rad bybor där, som var tydliga med att vi inte fick filma, men det fanns en vilja att kommunicera och prata med oss, säger han.

När teamet återkom till byn dagen efter, på fredagen, för att återigen prata med migranter hade läget förändrats. När de gick runt bland de trånga gränderna och intervjuade migranter med småbarn i sällskapet kom det bilar som tutade och körde i hög hastighet väldigt tätt intill, för att skrämmas.

SVT-teamet blev även förföljda av en man på motorcykel som de lyckades skaka av sig efter en rad försök. Först efter att de svängt in på en bensinmack försvann motorcykeln. 

Går det att säga vad det är för grupperingar som attackerar?
– Enligt vad jag har hört på plats handlar det i grund och botten om våldsbenägna grupperingar av invandringsfientliga som inte är politiskt engagerade, de verkar alltså inte komma ifrån det nazistiska partiet Gyllene gryning som finns i Grekland, eller vara lokala politiska företrädare, säger Wendick.

– Det handlar om våldsbenägna och invandringsfientliga grupper som är beredda att ta till våld för att kasta ut både migranter och journalister från ön, fortsätter han.

I fredags kom också rapporter att organiserade och våldbenägna grupperingar från andra delar av Europa har rest till Lesbos för att utnyttja situationen.

Exempelvis finns det bilder på två kända tyska högerextremister som har tagit sig dit tillsammans med en mindre grupp människor. De blev senare attackerade av vad man förmodar är våldsbenägna grupperingar från vänsterkanten, berättar Wendick.

– Enligt uppgifterna gick de här högerextrema tyskarna även runt på den lokala marknaden och låtsades vara journalister och intervjuade folk.

En sökning på hashtaggen Lesbos på sociala medier ger också massor av artiklar och filmer på våldet på ön, eller mobilvideosnuttar som säger sig visa journalister och hjälparbetare som attackeras av våldsbenägna grupperingar.

Klart är att Christoffer Wendick märker av en tydlig eskalering av stämningen på ön nu, jämfört med förra gången han besökte Lesbos i juni 2018.

– Det är ett mycket mer öppet problem nu. De här grupperna har fått mycket mer mod och drar sig inte för att gå runt i dagsljus och exempelvis slita upp dörren på bilar där det sitter hjälparbetare och ge sig på dem med våld. Det finns filmer även på det.

Fler avsnitt
Fler videos