Gå direkt till textinnehållet

Dataprojekt var ny kvällstidning

I vanliga fall läcker mediebranschen som ett såll.Men journalisterna bakom Everyday, Stockholms första gratisutdelade kvällstidning, lyckades hemlighålla satsningen in i det sista. Till utomstående ljög de och sa att de jobbade med ett dataprojekt.

I vanliga fall läcker mediebranschen som ett såll.

Men journalisterna bakom Everyday, Stockholms första gratisutdelade kvällstidning, lyckades hemlighålla satsningen in i det sista. Till utomstående ljög de och sa att de jobbade med ett dataprojekt.

I en skrubb på tolv kvadratmeter i FLTs lokaler i centrala Stockholm arbetades Everyday fram under stort hysch-hysch. Det gällde framför allt att se till att planerna inte nådde gratistidningen Stockholm News som kommer med sitt premiärnummer nästa vecka.

Annons Annons

Många på FLT undrade vad det var för hårt arbetande figurer som dagarna i ända satt hopträngda i det lilla rummet.

– Vi sa att vi jobbade med ett PDF-projekt, berättar redigeraren Eric Ljunggren och har svårt att hålla sig för skratt.

Vad är ett PDF-projekt?

– Det kan man undra, men ingen orkade fråga mer.

För att jobba med Everyday hade Eric Ljunggrenmed kort varsel flugits in från Toronto där han varit med och lanserat Metro.

Arbetet med Everyday fortskred i rasande tempo och på kort tid tog man fram tre dummies. Från det att ledningsgruppen satt igång tills tidningen distribuerades på Stockholms gator i måndags gick det bara tio dagar.

För att minska risken för läckor sköttes utdelningen av tidningarna av pensionärer som bussats upp från Göteborg. Allt de fick veta var att de skulle till Stockholm för att dela ut informationsmaterial.

Metros chefredaktör Sakari Pitkänen, som lett arbetet, tycker inte att tio dagar för att få fram en ny tidning är en särskilt kort tid.

– Vi är vana att starta nya tidningar och jobba snabbt, säger han. Hittills i år har Metro startat kanske sju tidningar. I Toronto gjorde vi det på två dagar. Det är inte så märkvärdigt, det är ett rätt hantverksmässigt arbete.

Första numret av Everyday hade en hel del FLT-material, där fanns en undersökning om sexköp på internet, en recension av en konsert med sångaren Enrique Iglesias med mera. De 28 sidorna var påfallande nyhetsfattiga men kanske räcker det för den som vill ha något att fästa blicken på under tunnelbaneresan hem från jobbet.

Många har frågat sig om Stockholm verkligen behöver ännu en kvällstidning. I en krönika i premiärnumret ställer Sakari Pitkänen den frågan till sig själv och svarar: “Ärligt talat: det vet vi inte riktigt”.

Everyday görs på entreprenad av FLT. I och med att FLT nyligen köpts upp av TT hänger samarbetet med Everyday i luften.

– Hur det ska bli vet jag inte, säger Sakari Pitkänen.

Det har spekulerats i att Everyday kan bli lösningen för en del FLT-journalister som riskerar att förlora jobbet i och med TT-affären men något svar finns ännu inte.

Fler avsnitt
Fler videos