Datainspektionen granskar Google

11 juni, 2018

Datainspektionen anser att Google bryter mot ”rätten att bli glömd” och inleder en granskning.

I maj förra året genomförde Datainspektionen en granskning av hur Google hanterar ”rätten att bli glömd”, det vill säga rätten för en person att få sökresultat borttagna för sökningar som innehåller personens namn i fall resultaten är oriktiga, irrelevanta, inte längre relevanta eller överflödiga.

Myndigheten krävde att Google skulle ta bort ett antal sökträffar, och ett av fallen avgjordes i domstol, där rätten gick på Datainspektionens linje.

”Nu har vi fått indikationer på att flera av de resultat som skulle ha tagits bort, fortfarande ligger kvar, nästan ett år efter föreläggandet”, uppger Datainspektionens chefsjurist Hans-Olof Lindblom i ett pressmeddelande.

Den granskning som nu inleds ska klargöra om några sökresultat som skulle ha tagits bort finns kvar, vilka sökresultat som tagits bort och när borttagningen i så fall skedde.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies