Gå direkt till textinnehållet

Därför dödas färre journalister

Hittills har 74 journalister dödats i samband med sitt arbete under 2016, visar Reportrar utan gränsers årssammanställning. Antalet fängslade journalister ökar, främst i Turkiet. ”Förföljelsen av journalister ökar i en alarmerande takt”, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

I Reportrar utan gränsers årssammanställning för 2016 syns fler oroväckande trender. Visserligen sjunker antalet mördade journalister till 74 (2015: 101) men antalet fängslade journalister ökar, särskilt i Turkiet, där fler än 100 journalister och mediearbetare är fängslade. Runt om i världen sitter 348 journalister frihetsberövade på grund av sitt arbete, en ökning med sex procent jämfört med samma tid 2015.

”Förföljelsen av journalister ökar i en alarmerande takt”, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i en kommentar. ”Häxjakten på journalister i Turkiet har gjort att landet är världens största fängelse för journalister. Det har bara tagit president Erdoğan ett år att totalt omintetgöra all mediepluralism i landet och Europeiska unionen har knappt sagt ett knyst.”

52 journalister är kidnappade, samtliga i Mellanöstern. IS står för 21 av dessa kidnappningar.

Annons Annons

Många länder har blivit så farliga för journalister att de tvingats fly utomlands, vilket antas vara förklaringen till att antalet mördade journalister minskar. Samtidigt innebär det att de värsta konflikterna i världen bevakas allt mindre.

De värsta krigsdrabbade länderna för journalister är Syrien, Irak, Libyen, Jemen, Afghanistan och Burundi. Nästan alla journalister som dödades var lokala eftersom västerländska nyhetsredaktioner har blivit mer återhållsamma med att skicka reportrar till konfliktzoner. I Syrien dödades 19 journalister under 2016.

Av de länder som inte befinner sig i krig är det farligaste Mexiko, där nio journalister dödats under året. 

Fler avsnitt
Fler videos