Gå direkt till textinnehållet

Danskt medieupprop mot teknikjättar

De sex största danska medieföretagen kräver i en gemensam debattartikel hårdare reglering av internationella digitala teknikföretag och sociala medier i Danmark.

Debattartikeln i danska Mediawatch är underskriven av företrädare för Egmont, Danmarks Radio, Berlingske Media, JP/Politikens Hus, Jysk Fynske Medier och TV 2, som är de sex största medieföretagen i Danmark.

I uppropet kräver de hårdare lagstiftning för att reglera teknikjättarnas verksamhet, avseende ekonomi, upphovsrätt och yttrandefrihet.

”För oss alla är det en stor utmaning att teknikgiganterna bestämmer vad danska mediekonsumenter får tillgång till. De kan censurera och nedprioritera information, appar, publiceringar och program, exempelvis när det inte stämmer överens med deras normer, värderingar och agendor. Det kan vi inte leva med som samhälle.”

De hänvisar i debattartikeln till händelserna i USA efter valet, bland annat stormningen av Kapitolium.

”En demokrati är bräcklig när samtalen bryter samman. Och starka, oberoende, trovärdiga medier är en avgörande, grundläggande förutsättning för en upplyst offentlig debatt. […] Vi är en motvikt, ett alternativ, till det fragmentiserade samtal som pågår på teknikgiganternas plattformar. Utmaningen med oreglerade plattformar är att det uppstår ekokammare där algoritmer belönar extrema ståndpunkter med ökad räckvidd. Där ligger fokus på räckvidd och intäkter före gemenskap och upplysning.”

De sex medieföretagen vill se lagstiftning som tvingar teknikföretag att betala upphovsrättsersättning till medier, men anser att det krävs mer lagstiftning för att komma till rätta med de problem som teknikjättarna skapar i samhället.

Fler avsnitt
Fler videos