Danskt medieupprop mot teknikjättar

22 januari, 2021

De sex största danska medieföretagen kräver i en gemensam debattartikel hårdare reglering av internationella digitala teknikföretag och sociala medier i Danmark.

Debattartikeln i danska Mediawatch är underskriven av företrädare för Egmont, Danmarks Radio, Berlingske Media, JP/Politikens Hus, Jysk Fynske Medier och TV 2, som är de sex största medieföretagen i Danmark.

I uppropet kräver de hårdare lagstiftning för att reglera teknikjättarnas verksamhet, avseende ekonomi, upphovsrätt och yttrandefrihet.

”För oss alla är det en stor utmaning att teknikgiganterna bestämmer vad danska mediekonsumenter får tillgång till. De kan censurera och nedprioritera information, appar, publiceringar och program, exempelvis när det inte stämmer överens med deras normer, värderingar och agendor. Det kan vi inte leva med som samhälle.”

De hänvisar i debattartikeln till händelserna i USA efter valet, bland annat stormningen av Kapitolium.

”En demokrati är bräcklig när samtalen bryter samman. Och starka, oberoende, trovärdiga medier är en avgörande, grundläggande förutsättning för en upplyst offentlig debatt. […] Vi är en motvikt, ett alternativ, till det fragmentiserade samtal som pågår på teknikgiganternas plattformar. Utmaningen med oreglerade plattformar är att det uppstår ekokammare där algoritmer belönar extrema ståndpunkter med ökad räckvidd. Där ligger fokus på räckvidd och intäkter före gemenskap och upplysning.”

De sex medieföretagen vill se lagstiftning som tvingar teknikföretag att betala upphovsrättsersättning till medier, men anser att det krävs mer lagstiftning för att komma till rätta med de problem som teknikjättarna skapar i samhället.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies