Gå direkt till textinnehållet

Danska journalister kan tvingas vittna om spionchef

Journalister från ledande danska medier har kallats till förhör i utredningen av landets högsta spionchef Lars Findsen.

Igår avslöjades att det är Lars Findsen, chef för Danmarks militära underrättelsetjänst, som sedan 8 december suttit häktad misstänkt för att ha avslöjat statshemligheter. Han nekar till anklagelserna, som kan ge tolv års fängelse.

Ytterligare tre personer, nuvarande eller tidigare anställda vid den militära underrättelsetjänsten FE eller säkerhetspolisen PET, är misstänkta men på fri fot.

Efter nyår kallades minst sju danska journalister som vittnen i utredningen av polisavdelningen NSK, en nationell enhet för särskild brottslighet.  Enligt danska Journalisten rör det sig om journalister på Politiken, Danmarks Radio, Berlingske, Ekstra Bladet, Weekendavisen och radiokanalen Loud.

Samtliga medier utom DR gick enligt Journalisten.dk tidigt ut och meddelade att de inte avser svara på polisutredarnas frågor.

Parallellt med kallelserna från NSK är danska medier irriterade över att PET- och FE-cheferna i mitten av december bad flera danska chefredaktörer om möten där de påminde dem om att det ger långa fängelsestraff att sprida konfidentiell information, ett initiativ som fått kritik från mediebranschen och setts som ett försök att skrämma medierna till tystnad om den spektakulära pågående spionutredningen.

Att journalister nu kallas till förhör har fått politisk kritik. Vänsterpartiet Enhedslisten har krävt svar på om regeringen känt till eller på något sätt varit inblandad i beslutet. Liberala Venstres medietalesperson Jan E. Jørgensen säger till danska Journalisten:

”Det är ett ganska ovanligt steg de tar, och jag tycker också att det är ett oroande steg. För vad är det de vill fråga journalisterna om? Det kan nästan bara vara i syfte att ta reda på vem som ligger bakom läckan, och det omfattas av källskyddet.”

Danska journalister omfattas av källskydd och behöver i normala fall inte vittna i rätten, men enligt en juridisk expert som danska Journalisten talat med kan det undantaget sättas ur spel eftersom anklagelserna mot Lars Findsen är så allvarliga.

Fler avsnitt
Fler videos