Gå direkt till textinnehållet

Dansk reporter dömd för att brutit censuren

En journalist som tidigare arbetat på Lolland-Falsters Folketidende döms för att i en artikel lämnat uppgifter i strid med ett namnförbud utfärdat av domstol.

En tidigare reporter på Folketidene dömdes tidigare i veckan till 25 000 danska kronor i böter för att för flera år sedan ha brutit ett namnförbud i en artikel om ett rättsfall. Bötesbeloppet sätts dock ned till noll kronor på grund av den långa rättsprocessen. Folketidende döms att betala motpartens rättegångskostnader.

I den aktuella artikeln namngavs inte personen, men det förekom andra uppgifter i artikeln som rätten menar gjorde det möjligt för läsare att identifiera hen.

Folketidendes chefredaktör Ole Sloth kritiserar domen men uppger för tidningen att man inte beslutat om man ska överklaga.

I Danmark kan en domstol besluta om namnförbud i samband med till exempel en häktning eller ett åtal. Namnförbudet innebär att det är olagligt att offentliggöra en persons namn, ställning eller bostadsort, eller på annat sätt lämna uppgifter som gör att personen kan identifieras.

Namnförbud används när domstolen bedömer att en publicering skulle medföra att någon utsätts för en ”onödig kränkning” eller om någons säkerhet är i fara.

Att enskilda reportrar åtalas för brott mot namnförbudet är inte ovanligt i Danmark. I december 2021 dömdes tre journalister på Jyllands-Posten i Århus för att brutit mot namnförbudet i sin rapportering kring åtalet mot storbedragaren Britta Nielsen 2018. Rätten hade beslutat att det rådde namnförbud för Britta Nielsens tre vuxna barn i samband med åtalet. Även barnen utreddes för brott, och hela familjen dömdes sedermera till fängelse.

Jyllands-Posten hade försökt kringgå förbudet genom att skriva att ”ytterligare två kvinnor och en man” var misstänkta, att de var yngre än Britta Nielsen och att de kände varandra väl. Dessa och andra uppgifter som lämnades i artikeln ansåg rätten var tillräckliga för att barnen skulle kunna identifieras.

De tre journalisterna dömdes till 5 000 kronor i böter, men beloppet sattes även den gången ned till noll kronor eftersom det tagit så lång tid mellan publiceringen och domen. Jyllands-Postens chefredaktör Jacob Nybroe frikändes eftersom han var på semester vid publiceringstillfället.

Danmark ligger på plats 2 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, efter Norge men före Sverige som ligger på plats 3.

Fler avsnitt
Fler videos