Dansk politiker: ”Svenska journalister är slynglar”

16 februari, 2012

Parlamentarikern Søren Espersen kritiserar svenska journalister för att de manipulerar fakta. Han säger också att dagens unga journalister saknar ryggrad. (Rättad)

Den journalistiskt utbildade parlamentarikern och före detta presschefen för Dansk Folkeparti, Søren Espersen, riktar skarp kritik mot svenska journalister. I en intervju med danska Journalisten kommenterar han ett påstående om att man vägrat ge svenska medier intervjutid med partiledaren Pia Kjærsgaard.

”Det stämmer, och förklaringen är att svenska journalister är ett gäng slynglar, och där kan du gärna citera mig. De har bara en sak i åtanke, nämligen att manipulera”, säger Espersen.

Han uppger att han själv blivit utsatt för detta i en intervju med ”en tidning från Göteborg”, där texten var korrekt återgiven, men att man valt att illustrera med en bild av den nationalsocialistiske partiledaren Jonni Hansen.

”Därför har vi sagt till svensk TV att de gärna får intervjua Pia Kjærsgaard, men endast live så de inte kan manipulera henne.”

Søren Espersen ser också en djup problematik i att unga journalister i dag alldeles för enkelt fogar sig i sina källors önskemål, och att man alltför ofta lämnar över texter för citatkontroll.

Han säger att han konfronterat många journalister om detta, och att de då sagt att de fått lära sig det på journalistutbildningarna.

”Så var det då inte när jag gick på Journalisthögskolan. På den tiden fick källorna nästan dra citaten ur oss för att få se dem. Jag tycker att det är helt fel att frivilligt överlämna redigeringsrättigheten till källan."

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Goten tors, 2012-02-16 21:40
Ingen slump att journalister är Sveriges mest hatade yrkeskår.
Inlagt av Dan tors, 2012-02-16 21:53
Det låg mycket sanning i det!
Inlagt av john fre, 2012-02-17 00:05
det är ju trist att säga men dansken har ju helt rätt.
Inlagt av Björn fre, 2012-02-17 09:12
Javisst, precis så upplever jag det också.
Inlagt av Roland Gustafsson fre, 2012-02-17 12:02
Han sa inte skurkar utan slyngler och det betyder just slynglar vilket därmed omedelbart bevisar att svenska journalister manipulerar. I detta fallet dessutom en flagrant felcitering i något som journalister blivit uppmanade att citera honom i. Oseriöst och just slyngelaktigt. Det är inte underligt att folk slutar läsa tidningar och journalister därmed blir av med sitt arbete. Det spelar ingen roll vilken hantverkare man anlitar, är man inte nöjd med arbetet söker man andra utvägar.
Inlagt av Kattsvans ons, 2012-04-04 04:30
SANT SÅ SANT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies