Gå direkt till textinnehållet

Dansk bildbyrå på väg in i Sverige – oro för prisdumpning

Bildbyrån Byrd News som har flera stora danska medieföretag som kunder vill nu etablera sig i Sverige. Men erbjudandet som går ut till svenska pressfotografer ligger långt under standard. ”Jag skulle inte gå med där”, säger Putte Salminen, verksamhetsledare på BLF.

Den danska bildbyrån Byrd News använder en egen kamera-app för att sälja och distribuera bilder till sin kundstock, där bland andra Danmarks Radio, danska TV2, Ekstrabladet och Lokalavisen ingår.

Nu försöker företaget ta sig in även på den svenska marknaden, och har varit i kontakt med flera fotografer som man hoppas ska kunna leverera till dem. Men flera fotografer har reagerat över arvodet.

Ersättningen som några av fotograferna erbjuds är 4 000 svenska kronor för att leverera bilder och videor från 20 olika nyhetshändelser under en månad. Hälften av materialet måste bestå av videor. Därutöver får fotografen 700 kronor per såld bild och om hen lyckas sälja minst 25 bilder får hen en bonus på 2 000 kronor.

– Ett skambud. Den här sortens appföretag vill vi inte se här, det riskerar att dumpa priserna, säger en fotograf som Journalisten pratat med.

Putte Salminen, verksamhetsledare på Bildleverantörernas Förening, BLF, tycker inte att det låter som vidare bra betalt.

– Folk måste fatta sina egna beslut, men jag skulle inte gå med där, säger Putte Salminen.

Olle Wilöf, upphovsrättsjurist på Journalistförbundet, ser att den här sortens tjänster blir allt vanligare.

– Det här är en typ av nästan konsumentorienterade appar som ibland riktar sig till privatpersoner som går på kändispartyn. De har blivit vanligare. Ska man sälja bilder på det här sättet ska man läsa avtalet noggrant och försäkra sig om att man får betalt, säger Olle Wilöf. 

– Det är tänkbart att det danska företaget ser goda möjligheter att ta sig in på den svenska bildmarknaden som blivit nästan monopoliserat genom uppköp och därför stagnerat. 

Byrd lanserades i Danmark för ett år sedan och har redan 40 000 användare, varav de flesta är amatörer och entusiaster. Det uppger Mikkel Westphal Stephensen, grundare av och marknadschef på Byrd News, för Journalisten.

– Vi levererar verifierat, certifierat innehåll till de största danska nyhetsmedierna, så att journalisterna enkelt, säkert och snabbt kan få tillgång till bilder och videor från aktuella händelser, säger Mikkel Westphal Stephensen.

– Vi har gått in i Sverige men håller fortfarande på att testa konceptet och försöker ta reda på hur vi ska locka professionella svenska fotografer. Därför har vi gått ut med en mängd olika erbjudanden, och de är utgångspunkter för förhandling, inte ultimatum.

Han anser att erbjudandet om 4 000 kronor och ytterligare 700 kronor per såld bild för ett icke-exklusivt avtal är ”ett fint frilansavtal”.

– Det kan bli över 20 000 kronor i månaden för ett deltidsarbete som frilans, säger Mikkel Westphal Stephensen.

Fler avsnitt
Fler videos