Dala-Demokraten förbjuder
anställd att delta i debatt

15 augusti, 2012

Dala-Demokratens redaktionsledning har förbjudit Gubb Jan Stigson att delta i en debatt i Studio Ett angående Hannes Råstams bok ”Fallet Thomas Quick. Att skapa en seriemördare”.

Mats Larsson som är ansvarig utgivare på Dala-Demokraten bekräftar uppgifterna men vill inte lämna någon motivering till varför man har tagit beslutet. Han säger att det är en intern fråga och att man vill behålla diskussionerna för sig själv.

Med hänvisning till såväl Journalistavtalet som Yttrandefrihetsgrundlagen kan ni verkligen förbjuda Gubb Jan Stigson att delta i Studio Ett?

- Jag har inga kommentarer till detta. Det är ett personalärende.

Tidigare i år förbjöd Dala-Demokraten Gubb Jan Stigson att skriva om Thomas Quick på tidningens blogg och det togs också beslut om att radera de blogginlägg han skrivit i ärendet. Orsaken var att Stigsons texter av vissa personer ansågs innehålla fel och brister och att detta kunde skada tidningen.

Gubb Jan Stigson tycker att beslutet skapar en udda situation och funderar över vilka konsekvenser ett sådant här beslut kan få i längden.

- Vad skulle det innebära om jag, trots att jag inte får yttra mig för Dala-Demokratens räkning, ändå skulle medverka i programmet?

Har du fått någon motivering till varför du förbjudits delta i Studio Ett?

- Jag får inte säga något annat än att jag inte har några kommentarer men jag har hela tiden gjort vad jag har kunnat och skäms inte över något.

 Kommer du att gå vidare med detta?

- Det vet jag inte än. Jag kan i dagsläget inte överblicka konsekvenserna av vad det här innebär. Tills vidare kommer jag att ligga lågt men det är klart att jag inte tycker att det är rätt.

Jörgen Huitfeldt, som är programledare för Studio Ett, bekräftar att man har haft kontakt med Gubb Jan Stigson under sommaren.

- Jag har inte fått någon motivering till varför han förbjudits delta. Eftersom det här har varit en sådan infekterad historia under så många år och med tanke på att han har varit en tongivande journalist i den här historien tycker jag att det är synd att det inte ges tillfälle att ställa en del frågor till honom och att folk inte får höra vad han har att säga.

Fotnot: Enligt paragraf 3.2 i Journalistavtalet har ”medarbetare rätt att uttala sig i fackliga, sociala, ekonomiska, politiska, kulturella och andra ideella frågor och i frågor som avser en normal nyhetsförmedling om företaget”.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av AA tors, 2012-08-16 10:34
Bättre sent än aldrig.
Inlagt av Janne mån, 2012-08-20 15:53
Gubb-Jan har varit allt annat än objektiv, och hela tiden hävdat Quicks skuld. Äntligen har redaktionsledningen vaknat och insett att en reporters subjektivitet och felaktiga uttalanden riskerar att skada hela tidningen. Nej, man ska inte förbjuda anställda att uttala sig. Men tidningars anställda ska heller inte driva vendettor mot enskilda.
Inlagt av Erik Rodenborg lör, 2012-08-25 23:42
Man kan fråga sig vad de är så rädda för? I vilket fall som helst är beslutet skandalöst.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies