Gå direkt till textinnehållet

Dala-Demokraten förbjuder anställd att delta i debatt

Dala-Demokratens redaktionsledning har förbjudit Gubb Jan Stigson att delta i en debatt i Studio Ett angående Hannes Råstams bok ”Fallet Thomas Quick. Att skapa en seriemördare”.

Mats Larsson som är ansvarig utgivare på Dala-Demokraten bekräftar uppgifterna men vill inte lämna någon motivering till varför man har tagit beslutet. Han säger att det är en intern fråga och att man vill behålla diskussionerna för sig själv.

Med hänvisning till såväl Journalistavtalet som Yttrandefrihetsgrundlagen kan ni verkligen förbjuda Gubb Jan Stigson att delta i Studio Ett?

– Jag har inga kommentarer till detta. Det är ett personalärende.

Annons Annons

Tidigare i år förbjöd Dala-Demokraten Gubb Jan Stigson att skriva om Thomas Quick på tidningens blogg och det togs också beslut om att radera de blogginlägg han skrivit i ärendet. Orsaken var att Stigsons texter av vissa personer ansågs innehålla fel och brister och att detta kunde skada tidningen.

Gubb Jan Stigson tycker att beslutet skapar en udda situation och funderar över vilka konsekvenser ett sådant här beslut kan få i längden.

– Vad skulle det innebära om jag, trots att jag inte får yttra mig för Dala-Demokratens räkning, ändå skulle medverka i programmet?

Har du fått någon motivering till varför du förbjudits delta i Studio Ett?

– Jag får inte säga något annat än att jag inte har några kommentarer men jag har hela tiden gjort vad jag har kunnat och skäms inte över något.

 Kommer du att gå vidare med detta?

– Det vet jag inte än. Jag kan i dagsläget inte överblicka konsekvenserna av vad det här innebär. Tills vidare kommer jag att ligga lågt men det är klart att jag inte tycker att det är rätt.

Jörgen Huitfeldt, som är programledare för Studio Ett, bekräftar att man har haft kontakt med Gubb Jan Stigson under sommaren.

– Jag har inte fått någon motivering till varför han förbjudits delta. Eftersom det här har varit en sådan infekterad historia under så många år och med tanke på att han har varit en tongivande journalist i den här historien tycker jag att det är synd att det inte ges tillfälle att ställa en del frågor till honom och att folk inte får höra vad han har att säga.

Fotnot: Enligt paragraf 3.2 i Journalistavtalet har ”medarbetare rätt att uttala sig i fackliga, sociala, ekonomiska, politiska, kulturella och andra ideella frågor och i frågor som avser en normal nyhetsförmedling om företaget”.

Fler avsnitt
Fler videos