Gå direkt till textinnehållet

”Dagispass”, oväsen och en massa sport

Paul Zyra, reporter på Radiosporten och på P4 Jönköping, älskar att varje dag är olik på jobbet.

Här jobbar jag: Jag har inte jobbat hemma någonting under pandemin. Jag jobbar i Jönköping, 75 procent för Radiosporten och 25 procent för P4 Jönköping. Lokalerna är dels en gammal brandstation, dels spårvägsstallar.

Utmaning i jobbet senaste året:  Coronastängningen i mitten av mars 2020 som stängde ner alla sporter. Under flera månader förekom ingen idrott att referera. Det blev en jättestor kulturell omsvängning. Vad skulle vi fylla sändningarna med när det inte pågick någon idrott? Men det blev en positiv omsvängning för vi tvingades tänka mer i journalistiska banor. Det blev gäster och reportage, det kunde vara något division 3-lag som hade träning.

Det här gillar jag bäst med mitt jobb: Det är som med journalistik över lag – man får träffa en massa spännande människor. Den ena dagen är inte den andra lik, på det viset som det kanske hade varit om jag stått vid ett löpande band och monterat spisar. Och man får vara nyfiken utan att det uppfattas som det.

Annons Annons

Mina arbetstider: Normalarbetstiden är väl kanske kontorstid, det är när jag har ”dagispass”, det vill säga när jag är dagreporter.

En misslyckad dag: När jag suttit och jagat tre-fyra människor och ingen har svarat, ringt tillbaka eller svarat på sms, då bidrar man inte till den som är sändare.

Favoritlåt i Radiosporten: Signaturmelodin Mucho Gusto. Den har hängt med nästan sedan Sportextra startade 1961. Från början var all musik instrumental i Sportextra, tanken var att om det hände något i sändningen så skulle man kunna tona ner mitt i och inte behöva vänta på att sångaren skulle sjunga klart versen.

Andra radioprogram jag gjort: ”Hits, men inte längre”. När jag kom till Radiosporten tyckte jag att jag hade tid över att göra ett musikprogram. Jag presenterade ett förslag för P4s ledning i Malmö. Jag tyckte att det saknades ett program med schlager, och de tog förslaget direkt, det sändes från 1993 fram till 2006.

Mina lunchvanor: Varierande, beroende på om det är matchdag eller inte.

Favoritsport att referera: Fotboll och handboll.

Arbetsmiljöproblem jag råkar ut för: Oväsen. När man bevakar
inomhussporter med mycket publik. Det kan ofta vara väldigt hög musik, oavsett hur lite publik som finns på läktarna. Då är det inte lätt att göra intervjuer.

På mitt skrivbord finns: En kreativ oordning brukar det väl heta. Dator självklart. Diverse sladdar. ”Pappar” – ett tjockt kartongpapper att skriva laguppställningar och annat på, som inte fladdrar eller böjer sig när man håller det i handen.

Fler avsnitt
Fler videos