Dagens Västervik pekade ut våldtaget barn

22 september, 2021

MEN-beslut Dagens Västervik klandras av Mediernas Etiknämnd för att ha publicerat så många detaljer kring en grov barnvåldtäkt att offret blev utpekat för en mindre krets.

I augusti förra året publicerade den digitala nyhetstidningen Dagens Västervik en artikel om att en man dömts till nio års fängelse för bland annat två fall av grov våldtäkt mot barn och fyra fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Artikeln innehöll uppgifter om när mannen greps, hans bostadsort, under vilken period brotten begicks, åldern på flickan som utsatts, att mannen umgåtts intensivt med familjen och att han suttit barnvakt åt familjen. Av artikeln framgick också att övergreppen enligt domen kunde likställas med samlag, samt att mannen tagit intima bilder på flickans kropp.

Mamman till flickan anmälde publiceringen till Allmänhetens Medieombudsman (MO) och menade att dottern blivit utpekad i artikeln.

I sitt svar till MO medgav tidningen att man frångått sin egen policy och gjort fel när man publicerat offrets exakta ålder, men menade att man ändå inte pekat ut flickan.

MO konstaterar att de utpekande uppgifterna var relativt knapphändiga, men skriver: ”När det gäller den här typen av mycket integritetskänsliga uppgifter om ett barn, kan även ett mycket begränsat utpekande innebära att publiceringen står i strid med god publicistisk sed.”

MO anser att publiceringen gjort det möjligt för åtminstone en nära krets av personer runt brottsoffret och hennes anhöriga att förstå vem flickan var.

”Även om de redan haft inblick i att flickan utsatts för något, kan det inte antas att de också känt till de detaljer som framgick av publiceringen. Inte ens att det varit fråga om sexuella övergrepp. Eller att gärningarna blivit allt grövre och kunnat jämställas med samlag samt att mannen tagit foton av flickan”, skriver MO och anser att Dagens Västervik ska klandras för att ha tillfogat flickan en oförsvarlig publicitetsskada.

Mediernas Etiknämnd (MEN) delar MOs bedömning och väljer att klandra tidningen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies