Gå direkt till textinnehållet

Corren klandras för kränkande rubrik

Östgöta Correspondenten klandras av Pressens Opinionsnämnd för att inte tillräckt ha sett till så att en ung flickas identitet inte röjdes, samt en kränkande rubrik.

I juni 2012 publicerade Corren en artikel på sin hemsida och i papperstidningen med rubriken ”Flicka som bjöd ut sig på nätet omhändertogs”. I artikeln stod det att flickan skulle ha haft flera sexuella kontakter med män som hon mött på nätet.

Publiceringen anmäldes av flickans mamma. Hon anförde att både dottern och hon själv blev kränkta av artikeln. Även om de inte namngavs rörde det sig om en extraordinär åtgärd att en ung flicka omhändertogs att dottern kunde identifieras i den stad där de bor.

Mamman ansåg dessutom att rubriken att dottern hade ”bjudit ut sig” var kränkande och inte hade någon täckning i texten eller i domen.

Östgöta Correspondenten skriver i sitt svar att artikeln byggde på en dom i förvaltningsrätten och att det fanns ett stort allmänintresse i att berätta om riskerna som unga möter på nätet.

Pressombudsmannen skriver att formuleringen i rubriken inte hade någon täckning i artikeln och kan tolkas som att flickan skuldbeläggs. PO anser dessutom att tidningen brustit då det gäller att se till så att flickans identitet inte röjs. Därför anser PO att Östgöta Correspondenten ska klandras för brott mot god publicistisk sed. Pressens Opinionsnämnd, PON, kom fram till samma slutsats.

Fler avsnitt
Fler videos