Corren klandras för
kränkande rubrik

13 mars, 2013

MEN-beslut Östgöta Correspondenten klandras av Pressens Opinionsnämnd för att inte tillräckt ha sett till så att en ung flickas identitet inte röjdes, samt en kränkande rubrik.

I juni 2012 publicerade Corren en artikel på sin hemsida och i papperstidningen med rubriken ”Flicka som bjöd ut sig på nätet omhändertogs”. I artikeln stod det att flickan skulle ha haft flera sexuella kontakter med män som hon mött på nätet.

Publiceringen anmäldes av flickans mamma. Hon anförde att både dottern och hon själv blev kränkta av artikeln. Även om de inte namngavs rörde det sig om en extraordinär åtgärd att en ung flicka omhändertogs att dottern kunde identifieras i den stad där de bor.

Mamman ansåg dessutom att rubriken att dottern hade ”bjudit ut sig” var kränkande och inte hade någon täckning i texten eller i domen.

Östgöta Correspondenten skriver i sitt svar att artikeln byggde på en dom i förvaltningsrätten och att det fanns ett stort allmänintresse i att berätta om riskerna som unga möter på nätet.

Pressombudsmannen skriver att formuleringen i rubriken inte hade någon täckning i artikeln och kan tolkas som att flickan skuldbeläggs. PO anser dessutom att tidningen brustit då det gäller att se till så att flickans identitet inte röjs. Därför anser PO att Östgöta Correspondenten ska klandras för brott mot god publicistisk sed. Pressens Opinionsnämnd, PON, kom fram till samma slutsats.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies