Gå direkt till textinnehållet

Corren klandras för alltför personfokuserad artikel

Östgöta Correspondenten klandras efter sin rapportering om ett vandrarhem som upptaxerats av Skatteverket. PON är kritisk till hur tidningen placerade ägaren som person i fokus för publiceringen.

Under rubriken "Skattesmäll mot vandrarhem" namngavs ett vandrarhem i Linköping som hade upptaxerats med 750 000 kronor av Skatteverket. Myndigheten ansåg bland annat att kvinnans uthyrningsverksamhet varit mer omfattande än hon uppgett.

Corren skrev också om annan kritik mot vandrarhemmets ägare, bland annat om hennes påstått märkliga regler för uthyrning. Tidningen skrev också att hon drygat ut sina intäkter med pengar från a-kassan och Försäkringskassan.

Allmänhetens Pressombudsman konstaterar att det fanns ett berättigat allmänintresse i att rapportera om Skatteverkets beslut och att det fanns gäster som riktat klagomål mot verksamheten. PO skriver också att det är positivt att tidningen ansträngt sig för att låta kvinnan komma till tals.

Annons Annons

Däremot bör Corren klandras för det sätt på vilket kvinnan som person kom i fokus för rapporteringen. Kritiken fick delvis så personlig prägel att den svårligen skulle kunna bemötas adekvat, menar PO: "Hur skulle anmälaren till exempel kunna bemöta uppgiften om att hon var otrevlig?"

Det var heller inte av allmänintresse att berätta att kvinnan fått inkomster från a-kassa och Försäkringskassa, anser PO.

Pressens opinionsnämnd delar POs bedöming och finner att Corren ska klandras för att ha åsidosatt god publicistisk sed.

Fler videos
Fler avsnitt