Gå direkt till textinnehållet

Coronakrisen sätter spår i pressfrihetsindex

Auktoritära staters attacker mot pressfriheten under coronakrisen sätter spår i Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex. ”Nu avgörs hur informationsfriheten, pluralismen och tillförlitligheten kommer att se ut 2030”, säger generalsekreteraren Christophe Deloire.

Reportrar utan gränsers (RSF) internationella pressfrihetsindex för 2020 toppas som vanligt av nordiska länder. Sverige har tappat en placering jämfört med 2019 och hamnar på en fjärdeplats efter Norge, Finland och Danmark. Norge toppar listan för fjärde året i rad. Flera av länderna i toppen på listan har dock fått försämrade resultat i mätningen på grund av de tilltagande trakasserierna och hoten mot journalister via bland annat sociala medier.

I andra änden av skalan har Nordkorea bottenplaceringen, strax före Turkmenistan, Eritrea och Kina.

Reportrar utan gränsers ”globala indikator” som mäter världens samlade pressfrihet steg något jämfört med för ett år sedan, med 0,9 procent. Men sedan den första mätningen 2013 har den sjunkit med tolv procent. Antalet länder som har en mycket dålig pressfrihet enligt RSFs kategorisering har på sju år ökat med två procentenheter, till 13 procent.

Europa har fortsatt bäst pressfrihet i världen, men flera länder har rasat på pressfrihetsindex de senaste sju åren, framför allt i Östeuropa. Ungern har tappat 33 placeringar sedan 2013 och ligger på plats 89. Polen har tappat 40 placeringar till plats 59 och Serbien 30 placeringar till plats 93.

Reportrar utan gränser listar fem kriser som hotar pressfriheten under 2020: en geopolitisk kris, en teknologisk kris, en demokratisk kris, en förtroendekris och en ekonomisk kris.

Dessa fem krisområden påverkas nu av en global hälsokris. Coronakrisen har redan blivit en katalysator i utvecklingen mot en snabbt försämrad global pressfrihet.

– Vi är på väg in i ett avgörande årtionde för journalistiken. Pandemin illustrerar de negativa faktorer som hotar rätten till tillförlitlig information, och är i sig själv förvärrande faktor. Hur kommer informationsfriheten, pluralismen och tillförlitligheten att se ut 2030? Svaret på den frågan avgörs idag, säger RSFs generalsekreterare Christophe Deloire, i en kommentar.

Det finns en tydlig korrelation mellan ett lands placering i pressfrihetsindex och repression mot medier i samband med coronakrisen. Kina (plats 177 av 180) och Iran (plats 173) har använt censur för att kontrollera informationen om coronaviruset. Irak (plats 162) har kastat ut Reutersjournalister efter en artikel där landets officiella statistik om coronaviruset ifrågasattes. Ungern har infört en lag som innebär att den som sprider felaktig information om coronaviruset kan få fem års fängelse.

– Hälsokrisen ger auktoritära regimer en möjlighet att implementera en ny chockdoktrin. För att detta avgörande årtionde inte ska bli katastrofal krävs att folk kampanjar för journalisters rätt att utöva sitt yrke som samhällets fjärde statsmakt, säger Christophe Deloire.

 

Topp- och bottenplaceringar
pressfrihetsindex 2020

Placering      Land             Förändring

1                    Norway         0

2                    Finland          0

3                    Denmark       2

4                    Sweden          -1

5                    Netherlands   -1

6                    Jamaica         2

7                    Costa Rica     3

8                    Switzerland    -2

9                    New Zealand -2

10                  Portugal         2

[…]

171                Cuba              -2

172                Laos              -1

173                Iran                -3

174                Syria              0

175                Vietnam         1

176                Djibouti         -3

177                China             0

178                Eritrea            0

179                Turkmenistan 1

180                North Korea  -1

Fler avsnitt
Fler videos