Gå direkt till textinnehållet

Cilla Benkö kräver särskilt sändebud för journalister

Under Pressfrihetens dag fylldes medierna med debattartiklar och essäer om vikten av det fria ordet och särskilt Gui Minhais och Dawit Isaaks öden.

I söndags uppmärksammades internationella Pressfrihetsdagen av medier över hela världen.

I Sverige publicerade bland annat Dagens Arena en gemensam debattartikel av det danska, finländska, svenska, norska och färöiska journalistförbunden – tillsammans med den Europeiska Journalistfederationen.

De varnar bland annat för att Corona-krisen användas på olika sätt för att minska yttrandefriheten och andra mänskliga rättigheter både i Europa och andra delar av världen.

Annons Annons

I Göteborgs-Posten skriver en rad organisationer som stödkommittén Free Dawit Isaak, Sveriges Tidskrifter och Journalistförbundet att den tysta diplomatin som Sverige har ägnat sig åt i fallet Dawit Isaak inte har fungerat.

Regeringen måste göra mer för att han ska bli fri, menar de.

I GP argumenterar även debattören Kurdo Baksi för att Sveriges båda samvetsfångar Dawit Isaak och Gi Minhai ska få diplomatisk immunitet – så att vi kan få hem dem.

”Jag är mycket medveten om att det är svårt att hämta yttrandefrihetsfångar ifrån despotiska stater men man måste vända på varenda sten för att rädda sina oskyldigt fängslade medborgare”, skriver Kurdo Baksi bland annat.

I Expressen skriver Gui Minhais dotter Angela Gui om de svåra omständigheterna när fadern hittade sin röst som författare, och saknaden efter sin pappa.

”Jag skulle kunna skriva oändligt mycket om alla de saker som hänt min pappa, men jag vill inte göra det här. I dikterna beskriver han fängelset som en plats där jaget amputeras: mellan de kalla betongväggarna ryms ingen mänsklighet. I hemlig protest bygger han andra platser med ord han noggrant memorerar; han har varken papper eller penna. I dikterna får han vara människa, skribent, svensk”, skriver hon.

I Dagens Nyheter skriver Sveriges radios vd Cilla Benkö att det är dags för FN att inrätta ett särskilt sändebud för journalisters säkerhet.

"Ett särskilt sändebud skulle innebära ledarskap och samordning från en aktör med politisk tyngd, som på ett kraftfullt sätt skulle kunna bevaka mediefriheten globalt", skriver hon.

Journalistens Helena Giertta och Kurdo Baksi skriver också i Journalisten att de hoppas att polisen undersöker om Sajid Hussains bortgång kan kopplas till hans arbete. En debattartikel som först publicerades i Aftonbladet på Pressfrihetens dag.

Fler avsnitt
Fler videos