Chefgranskning gick över gränsen

18 juni, 2014

MEN-beslut Tidningen Chefs chefgranskning av Poolias VD gick över gränsen och närmade sig karaktärsmord, anser PO. Tidningen fälls av PON för att ha grovt brutit mot god publicistisk sed.

I juli 2013 publicerade tidningen Chef en artikel under vinjetten Cheftest med rubriken ”Poolias VD sämst i test”. VDn beskrevs i hårda ordalag, bland annat som omdömeslös och oempatisk.

Hon anmälde publiceringen till PO som i sin bedömning konstaterar att det i en granskning av en chef kan vara svårt att skilja på sak och människa eftersom personligheten påverkar ledarskap. ”Därför är det desto viktigare att tidningen är noggrann med att inte gå över gränsen till det privata. I det här fallet går en tuff chefgranskning över gränsen och närmar sig ett karaktärsmord”, skriver PO.

PON konstaterar att flera påståenden i artikeln är mycket integritetskränkande och svåra att försvara sig mot. Dessutom fick VDn ett mycket begränsat utrymme för genmäle (700 tecken) i förhållande till artikelns längd (cirka 13 000 tecken). PON anser att tidningen brutit mot god publicistisk sed och att brottet är grovt.

Taggar: PO, PON, Chef

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies