Gå direkt till textinnehållet

Checklistan som kan rädda dig

Committe to protect journalists (CPJ) har tagit fram en checklista för dig som jobbar i utlandet med att bevaka mänskliga rättigheter, korruption – eller annat som kan medföra hög risk. 

Deras tips innefattar allt från att när man konfronteras av myndigheterna så kan det vara bäst att lyda till en början, för din säkerhets skull. Men också hur man som journalist kan förebygga eventuella svåra situationer genom att exempelvis skydda sitt digitala material – och källor – om du skulle bli omhändertagen. 

Att pinkoder och lösenord inte alltid stoppar auktoriteter från att komma in på din dator eller telefon, vet många. Därför bör du använda kryptering så långt det går,. 

”Du bör känna till lagen om kryptering i det land du befinner dig i. Exempelvis kommer den nya iphone-telefonen med kryptering som standard”, skriver de. 

Annons Annons

Kryptering bör också finnas på externa hårddiskar och annan digital utrustning. Man bör inte heller bära med sig data som kan utgöra en risk för dig om de upptäcks. 

När det gäller appar bör man regelbundet radera känsligt material därifrån, även om det krävs pinkoder för att komma in i en telefon. Man bör också använda så kallat ”Remote wipe”, ett program där en administratör kan skicka ett kommando som gör att data raderas från en datorenhet.

Du bär också göra research om landet du ska till så du vet vilka lagar som gäller och vad du kan  och inte kan bli gripen för som journalist. 

Här kan du som enskild journalist med planerade jobb i riskområden få direkta råd och tips. 

Via CPJ:s ”Safety kit” kan du läsa mer om säkerhet och förberedelser för riskfyllda uppdrag.

Fler avsnitt
Fler videos