FOTO: Ulf Höjer/Aftonbladet

Carina Bergfeldt
vann Årets stilist

13 mars, 2013

Aftonbladets Carina Bergfeldt har journalistkårens vassaste penna. På Språkforum tilldelades hon det nyinstiftade priset Årets stilist. ”Det känns oerhört smickrande”, säger hon till Journalisten.

På Språkforumgalan som hålls på Rival i dag har en rad priser delats ut. Den kanske tyngsta utmärkelsen, Årets stilist, tilldelas Carina Bergfeldt. Övriga nominerade till priset var Jennie Danielsson, Ola Wong, Stina Jofs och Po Tidholm.

Juryn som består av Kulturnyheternas programledare Kim Veerabuthroo Nordberg, språkprofessor Olle Josephsson, Journalistens chefredaktör Helena Giertta och Journalistens reporter Hanna Lundquist skriver i motiveringen:

”För att hon med sin språkliga medvetenhet lyfter människors berättelser i såväl prestigefyllda reportage som i mer vardagliga uppdrag.”

När Journalisten får tag på Carina Bergfeldt sitter hon på en restaurang i en liten fiskeby i Vietnam. Hon håller på att skriva uppföljaren till sin debutroman Fadersmord. Hon är för tillfället inne i en tre dagar lång fas av ångest över det hon skrivit. Att tilldelas ett pris för sina stilistiska förmågor känns därför extra välkommet.

Hur känns det att vara journalistkårens bästa stilist?
– Haha, jag skulle nog inte riktigt kalla mig för det själv, men jag är väldigt glad för utmärkelsen. Det känns fruktansvärt smickrande.

Du har redan fått Stora Journalistpriset. Föredrar du att prisas för ditt sätt att skriva eller det du skriver om?
– Det går inte att jämföra priserna på det sättet, för de går egentligen ut på samma sak. Människor som jag har som idoler har suttit i ett rum och kommit fram till att jag ska få ett pris. Där någonstans svindlar det för mig och det känns helt vansinnigt roligt.

Vad tycker du utmärker en god stilist?
– När du med ditt språk lyckas få med läsaren till platser och händelser som de inte trodde sig kunna uppleva, som gör att de känner sig närvarande och som sätter igång någonting hos dem. Du spelar upp en film i läsarens huvuden.  

Och hur gör man för att lyckas med det?
– Det finns inget bättre än den egna magkänslan när man skriver. Jag märkte under Breivikrättegången att de saker som gav mig ett knytnävsslag i magen hade samma effekt hos läsarna. Vi är inte så annorlunda från våra läsare som vi ibland kanske tror. Det handlar om att våga lita på det.

Känns det som att du kan det här nu?
– Nej, det känns helt osannolikt att få två så fina priser inom loppet av ett halvår. Det här är verkligen inte slutet, tvärtom är det början eftersom jag måste försöka leva upp till det och visa att jag var värd priserna.

När skriver du för Aftonbladet igen?
– Jag är tillbaka på jobbet om tio dagar ungefär. Då blir det en annan sorts stilistik. På Aftonbladet får jag göra långa och korta reportage, träffa människor över hela världen. Det är världens roligaste jobb och inget jag tänker lämna i första taget. Don’t quit your day job som man brukar säga.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies