FOTO: Tor Johnsson

Cannabistext fick polisen att reagera mot Hallandsposten

17 augusti, 2021

En ledare i Hallandsposten som handlade om att legalisera cannabis ledde till ett mejl från en polisman som menade att det här kunde leda till ett anorlunda samarbete med polisen framöver. ”Jag har aldrig varit med om nåt liknande”, uppger tidningens ledarredaktör Mattias Karlsson. 

Det var efter en ledare av Hannes Sjöberg i Hallandsposten, som argumenterade för en legalisering av cannabis, som en enskild polisman hörde av sig till tidningen i ett mejl. 

Där skriver han att ledaren ”kommer givetvis leda till ett annorlunda samarbete med polisen i olika frågor framöver”.

Tidningens politiske redaktör Mattias Karlsson reagerade på mejlet och ringde upp polismannen som påpekade att det var hans personliga åsikt.

Han sa också att konsekvensen kan bli att han är mer kortfattad i sina svar till tidningen och att han blir mer noga med vem han pratar med.

”Jag frågar rakt på sak om en åsikt framförd på Hallandspostens ledarsida leder till att tidningens nyhetsarbete försvåras. Den tolkningen håller polisen inte med om, i alla fall inte fullt ut”, skriver Mattias Karlsson i en egen ledartext om efterspelet till cannabis-krönikan.

Mattias Karlsson är starkt kritisk till att tidningens nyhetsarbete kan försvåras av vilka åsikter som framförs på ledarsidan.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, det vill säga att en polis menar att hen vill begränsa sina kontakter till tidningen på grund av en åsikt uttryckt på ledarsidan, uppger Mattias Karlsson för Journalisten.

Att den första ledartexten om legalisering väckt en del känslor även inom polisen står klart. I en egen text hos Hallandsposten svarar också polismästare Mats Palmgren på kritiken mot den polisman som kontaktade tidningen.

”Att sedan som Karlsson gör dra slutsatsen att det kan påverka polisens inställning till HP på ett sådant sätt att nyhetsbevakningen kan bli lidande är en missuppfattning menar jag”, anser Palmgren.

”Jag skulle snarast säga att missnöjet med innehållet i ledaren handlar om att våra poliser många gånger är praktiker och arbetar väldigt nära missbruket, de ser med egna ögon vilka skador drogerna gör och vilka sociala konsekvenser det leder till för hela familjer då nära och kära faller djupt i ett missbruk”, fortsätter han.

Journalisten har sökt myndigheten för en kommentar utan resultat.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av David tis, 2021-08-17 18:17
Ser inte polischefen det märkliga i att en polis får hota en tidning med reprissioner. Att försöka försvara det är ungefär som att försvara när kriminella hotar makthavare för att dom är missnöjda med lagar.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies