Gå direkt till textinnehållet

BT för detaljerad om misshandel

Borås Tidning rapporterade alltför detaljerat om ett misshandelsfall, anser Pressens opinionsnämnd och klandrar tidningen.

BT publicerade i november 2012 en artikel med rubriken Offret var nyckelvitte. Artikeln berättade att en man (A) som blivit svårt misshandlad på en angiven adress hade varit huvudvittne mot en person som kort före dådet hade dömts för brott. A namngavs inte, däremot hans ålder.

Tidningen hade tidigare samma vecka berättat att A utsatts för en mycket grov misshandel. Bakgrunden kunde, enligt BT, vara att A hade vittnat mot en man i samma ålder som mot sitt nekande dömdes till kraftiga böter för skadegörelse.

En av de två män som överföll A hade enligt BT ha nämnt ett förnamn: K hälsar, skulle han ha sagt. Förnamnet passade in på mannen som dömdes för skadegörelsen.

A anmälde artikeln tillAllmänhetens pressombudsman, PO. Han ansåg att BT gett för mycket information. Upplysningarna hade bundits till honom vilket medfört att hans familj kände sig hotad.

PO kommer fram till att rapporteringen inte borde ha varit så detaljerad att det framstod som att offret berättat för polisen vem han trodde låg bakom misshandeln. A kände obehag och utsatthet på grund av publiceringen och PO anser att BT tillfogade A en publicitetsskada som tidningen ska klandras för.

Nämnden delar POs åsikt och klandrar BT för att ha åsidosatt god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos