Gå direkt till textinnehållet

Brottsplatsen söktes av med hundförare

Stenkastningen mot Egor Putilovs hem betecknas som skadegörelse i polisanmälan.

Natten till måndag kastades två stenar genom ett större fönster på Egor Putilovs bostad i Stockholm, vilket Journalisten berättat om. Egor Putilov är nytillträdd reporter på den främlingsfientliga hatsajten Samhällsnytt (tidigare Avpixlat).

Journalisten har gått igenom den anmälan som upprättades av polis i samband med att patrull beordrats av regionledningscentralen till Egor Putilovs bostad på måndagen, efter att denne ringt 112.

I anmälan står bland annat att brottet rör ”skadegörelse genom att okända gärningsmän kastat in två stycken stenar genom två av målsägandes större fönster på baksidan av bostaden”. Händelsen ska ha inträffat cirka klockan 01:10 på natten till måndagen den 4 september. Stenarna togs i beslag och skadorna på rutorna fotodokumenterades av polis. Vidare framgår att ”hundförare anslöt till brottsplatsen för att söka av området efter eventuella spår”.

Efter Journalistens artikel i måndags har flera journalister ifrågasatt rapporteringen och Egor Putilovs uppgifter, bland annat på Twitter, i Facebookgrupper och i kommentarsfältet till artikeln på Journalistens sajt. Signaturen ”Anders” skriver till exempel: ”Bilderna han själv lagt upp visar på det orimliga i att stenarna har kastats så som han påstår. Om han inte ringt in polisen, och de inte har undersökt om brott kan styrkas, tycker jag inte att ni borde skriva en artikel om det.”

Anton Berg skrev på Twitter: ”Putilov är ju en dokumenterad hittepåare.”

Några av de journalister som har kommit med kritik menar alltså att det inte finns någon polisanmälan, flera misstänker att attacken över huvud taget inte ägt rum utan att det handlar om ett fejkat angrepp.

Medievärldens chefredaktör Axel Andén berättar om händelsen på Medievärldens sajt, samt att de väljer att inte publicera något om händelsen tills de exempelvis fått bekräftat att det finns en polisanmälan.

Egor Putilov kommenterar reaktionerna i ett mejl till Journalisten:

”Det är otroligt lågt och ohederligt att misstänkliggöra mig på detta sätt med hjälp av insinuanta frågor. Att detta sker just i samband med och till följd av en sådan attack är groteskt i sig. Det är märkligt för mig att personer som leder sådana attacker på nätet inte förstår det själva”, skriver Egor Putilov i mejlet.

Journalistens chefredaktör Helena Giertta är inte överraskad över reaktionerna:

– Vi har ett mycket polariserat debattläge och det spiller över även på en händelse som detta. Min uppfattning är att ett hot eller en attack mot en journalist aldrig är acceptabel, säger hon.

Fler avsnitt
Fler videos