Gå direkt till textinnehållet

Brittisk press redo kuppa in nytt etiskt system

Den brittiska pressen står redo att kuppa in ett eget pressetiskt system inom tre till fyra månader, på tvärs mot den breda politiska överenskommelsen om en pressetisk nämnd som styrs av kungligt fördrag.

Den brittiska pressens pressetiska system bygger på en pressombudsman, Independent Press Standards Organisation (Ipso), med makt att beordra medlemsföretagen att betala böter på upp till en miljon pund för systematiska brott mot de pressetiska reglerna.

Trinity Mirrors VD Paul Vickers säger till The Guardian att Ipso kan vara igång inom tre till fyra månader, och uppger att den kommer att uppfylla alla de krav som ställdes i Levesons  förslag.

Som Journalisten berättade tidigare i år såg den politiska överenskommelsen om ett nytt pressetiskt system i Storbritannien ut att stupa efter att flera tidningskoncerner valt att bojkotta det föreslagna kungliga fördraget om pressetiska regler.

Efter bojkotten i april har det politiska arbetet med fördraget stannat av.

Organisationen Hacked Off som företräder några av de personer som drabbades i telefonhackningsskandalen 2011 är mycket kritiska till branschens förslag om självreglering.

Läs mer om det kungliga fördraget och det brittiska pressetiska systemet här.

Fler avsnitt
Fler videos