Gå direkt till textinnehållet

Bratt om presstödet: ”Lättade och beslutsamma”

”Utgivningen är säkrad och vi kan börja planera för den kommande valbevakningen.” Det säger feministiska nättidningen Fempers Nyheters chefredaktör Anna-Klara Bratt om att tidningen beviljats driftsstöd för 2022.

För ett år sedan rapporterade Journalisten om ett kritiskt läge för att nättidningen Feministiskt perspektiv skulle kunna få driftstöd och fortsätta ge ut tidningen. Ansträngningarna att hitta 300 nya prenumeranter misslyckades och driftsstödet uteblev. I april i år fick problemet en drastisk lösning – tidningen lades ned samtidigt som Mediehuset Grön Press startade en ny feministisk digital nyhetstidning som görs tillsammans med den tidigare redaktionen på Feministiskt Perspektiv: Fempers Nyheter.

Nu får Fempers drifttstöd: tre miljoner kronor till att börja med, och möjlighet till mer vid en helårsmätning.

– Vi är både glada, lättade och beslutsamma, säger Anna-Klara Bratt.

Annons Annons

Vad innebär det här konkret?
– Det betyder att utgivningen är säkrad, att vi har chans på ett högre presstöd och kan börja planera för den kommande valbevakningen.

Hon är nöjd över att man kunde behålla utgivningen obruten i övergången från gamla Feministiskt Perspektiv till nya Fempers Nyheter, men beskriver det gångna året som tufft.

– Det landade ändå i en bättre lösning för alla. Vi har fått app, kan erbjuda ”best of webb” på papper och står i begrepp att starta upp podden efter årsskiftet. Vi har också landat rätt i Mediehuset Grön press som inte bara räddade utgivningen utan också delat sina resurser med oss. Tillsammans är vi nu fyra tidningar med gemensam administration, teknik och sälj. Det ser riktigt ljust ut!

När mediestödet nu utreds nytt hoppas Bratt på ett teknikneutralt och långsiktigt system som får fart på den tekniska kreativiteten och når ut till de vita fläckarna.

Fler avsnitt
Fler videos