Gå direkt till textinnehållet

Branschmöte om bemanningskrisen idag: ”Kan och ska vara självkritiska”

Hur kan mediebranschen vända bemanningskrisen? Det diskuterades under ett branschmöte i Stockholm idag. ”Vi kan och ska absolut vara självkritiska”, säger Elsa Falk på Bonnier News, initiativtagare till mötet.

– Ett bra första möte, säger Bonnier News kommunikationschef Elsa Falk strax efter mötet på eftermiddagen.

Bonnier News kallade i våras till branschmötet om den bemanningskris som seglat upp i mediesektorn, där redaktioner de senaste åren fått allt svårare att hitta kvalificerade journalister till både sommarvikariat och fasta tjänster. Idag ägde det rum. På plats fanns bland annat representanter för flera journalistutbildningar, Journalistförbundet, TU, Utgivarna, Sveriges Tidskrifter, Arbetsförmedlingen och de stora mediekoncernerna.

Var branschen överens om att det finns en bemanningskris?
– Ordet kris användes inte, men branschen är överens om att det finns en problematik i att vi har färre journalister när vi söker, säger Elsa Falk.

Annons Annons

Vilka orsaker till den lyftes?
– Det handlar om allt från villkor, till attraktionskraften i branschen. Det diskuterades en del om att unga människor kanske har en annan syn på yrkesroller i allmänhet, att man har lättare att gå vidare och göra något annat. Utbildningsväsendet pratade en del om att man ibland kommer in på skolor och inte har riktigt koll på vad det innebär att vara journalist.

Fanns det en självkritik kring villkoren för vikarier – många har uttryckt att arbetsgivarna får ligga som de bäddat?
– Jag tror att man är väldigt reflekterande över hur det varit, och inser att vi måste göra något. Det gäller hela branschen. Men vi kommer från en situation som verkligen varit krisartad med fallande tidningsförsäljning och svår digitalisering. Vi har hamnat i ett hörn där både fackliga organisationer och branschaktörer kanske har målat upp vår verksamhet på ett lite dystert sätt.

– Vi kan och ska absolut vara självkritiska, men måste komma ihåg varifrån vi kommer.

Men ekonomisk kris måste ju inte medföra de systematiska utlasningar som mediebranschen har hållit på med. Togs utlasningar och vikariesituationen specifikt upp?
– Det finns mycket man som enskild verksamhet kan göra. Då måste man reflektera över både sina villkor, sina lönebilder, utlastningar… Men det vi pratade om idag var vad vi kan göra tillsammans.

Era egna vikarier är missnöjda med att gå på ett annat avtal än de fast anställda journalisterna. Kan det vara ett bra ställe att börja på, att erbjuda samma kollektivavtal som för fast anställda?
– Jag vet att det pågår löpande diskussioner kring det, och hoppas att man hittar lösningar som kan vara tillfredsställande för bägge parter. Och jag tror det pågår diskussioner på alla mediehus om hur man bäst ska organisera sina verksamheter.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert ser det som ett värde i sig att branschen träffas med en en gemensam vilja att ta ansvar.

– Flera aktörer lyfte att villkoren för vikarier självklart är en viktig del. Men det är grunden, det handlar inte bara om villkoren. En annan sak är att utbildningarna ska vara anpassade för verkligheten, att studenterna ska ha det bra på sin praktik, säger Hyllert.

Hon är också glad att flera deltagare lyfte ledarskapsfrågor; att ledarskapet är avgörande för bilden av yrket.

– Rimliga villkor är en hygienfaktor, men du behöver också ett gott ledarskap, möjlighet till utveckling och ett meningsfullt arbete. En annan prioriterad fråga är hur man ska kunna åldras i yrket.

– Mitt viktigaste ärende var att se till att det blir en fortsättning på att branschen träffas, att man fortsätter samverka om journalistiken och dess roll i demokratin. Vad är det man gemensamt kan göra och ta ansvar för, så att det blir ett attraktivt yrke som man vill fortsätta arbeta i.

Nu ska förslag och reflektioner samlas ihop. En kärntrupp ska träffas igen i slutet av månaden och fundera på nästa steg.

– Bonnier News har tagit initiativ till det här, men det är inte vårt projekt utan ett branschgemensamt. Men jag hoppas verkligen inte att det här är en engångsföreteelse, säger Elsa Falk.

Fler avsnitt
Fler videos