Gå direkt till textinnehållet

Branschen kraftsamlar på Pressfrihetens dag

Debatten om yttrande- och pressfrihet går varm i spalterna på Pressfrihetens dag 3 maj.

Expressen Kultur skriver journalisten och tryckfrihetsexperten Nils Funcke om socialdemokraternas ”inskränkningar i den svenska tryck- och yttrandefriheten”.

Bland annat kritiserar Nils Funcke Stefan Löfven och justitieminister Morgan Johanssons rättsprincip om oskuldspresumtion.

”I ett yttrandefrihetsmål kan den som åtalas men frias för förtal trots det tvingas betala sina egna rättegångskostnader”, skriver han.

Vidare menar Funcke att regeringen sett till att skyddet för den som lämnar uppgifter till utländska korrespondenter i Sverige har försvagats. Samt att förbudet att tillhandahålla databaser med känsliga uppgifter om enskilda ”är så allmänt formulerat att det kan användas mot mediernas publiceringar av sammanställning av brottslingar”.

Han tar också upp att statlig prövning av vad som är god pressetik införs i reglerna för det nya mediestödet.

”Enligt regeringens intentioner ska det även komma att gälla det traditionella presstödet där kravet för att få stöd hittills varit utformat efter formella krav utan hänsyn till innehållets kvalitet eller etiska nivå. Det är första gången etiken dagspressen prövas i vart fall sedan mitten av 1800-talet”, skriver en kritisk Funcke i Expressen.

I en text på DN Kultur menar Sveriges Radios vd Cilla Benkö att det fria ordet inte längre är en självklarhet, och att vi har ett gemensamt ansvar att stå upp för det.

”Förra året dödades nästan 100 journalister världen över. Hoten och censuren tilltar, även i Europa”, påminner hon om.

”Antalet hot och hat som riktas mot enskilda journalister har ökat markant under senare år. På Sveriges Radio handlar det om så många som tio ärenden varje dag som kommer in via mejl, telefon och sociala medier. Hoten och hatet är naturligtvis ytterst obehagligt på ett personligt plan, men får också svåra konsekvenser för demokratin. Vi ser erfarenhetsmässigt att det leder till att journalister väljer bort ämnen och bevakningsområden”, skriver Cilla Benkö. 

Samtidigt gör Expressen, Reportrar utan gränser och Pressbyrån gemensam sak för att visa vikten av de här frågorna.

”Bara sedan 2010 har 38 fotografer dödats i tjänsten. I dag den 3 maj på pressfrihetens dag uppmärksammar Expressen tillsammans med Reportrar utan gränser och Pressbyrån vikten av fri press, tryck- och yttrandefrihet”, skriver de i ett pressmeddelande.

På sajten driver de kampanjen ”Om världen inte får se” med ikoniska bilder för att uppmärksamma de fotografer som har dödats.

”Pressbyrån har tillsammans med Reportrar utan gränser och Expressen fått tillåtelse av fotograferna att retuschera/censurera och sedan publicera några av världens kanske mest inflytelserika bilder under Pressfrihetens dag. Läsaren av Expressens nyhetssajt och dagens tidning kommer att få se de ikoniska bilderna censurerade på ett sätt som gör att vi förstår vilken förlust och skada världen skulle lida om de riktiga bilderna aldrig blivit publicerade”, skriver de.

Journalistförbundet vill skänka ljus åt Dawit Isaaks och Gui Minhais öden. I en debattartikel i Journalisten skriver ordförande Ulrika Hyllert om de kollegor som dödades i tjänsten förra året, ”hela 95 kollegor dödades i tjänsten under förra året, enligt siffror från den Internationella journalistfederationen. Det var en ökning med 13 personer jämfört med året innan”, skriver hon.

Under Europeiska Journalistfederationens möte i Tallinn, Estland, kommer förbundet tillsammans med övriga nordiska förbund också att uppmärksamma Dawit Isaak och Gui Minhai.

I en annan debattartikel, också i Journalisten, skriver Ami Hedenborg, pressansvarig och talesperson för Amnesty i Sverige, att utrymmet för journalister att verka fritt krymper runt om i världen.

Hon tar upp den illavarslande situationen för medier i Bulgarien, Ungern och Polen men även i Amerikaregionen där ”den regionalt största tillbakagången när det gäller pressfrihet – detta bland annat på grund av utvecklingen i Nicaragua, Brasilien och Venezuela” nu sker.

Fler avsnitt
Fler videos