FOTO: Tomas Ohlsson

Bråk om mångfalden på SVT

18 maj, 2017

Medarbetare på Sveriges Television kritiserar ledningen för bristande mångfaldsarbete när det gäller att rekrytera personer med utländsk bakgrund. Anne Lagercrantz, SVTs divisionschef, menar att mångfald handlar om mer än bara utländsk bakgrund.

I en debattartikel i Expressen kritiserar flera journalister på SVT mångfaldsarbetet på bolaget. Artikelskribenterna menar att bristen på mångfald är alarmerande och att det går att rekrytera bredare.

”Att skylla på att det inte finns journalister som är tillräckligt kompetenta och erfarna för att SVT ska kunna nå längre med mångfaldsarbetet hade möjligen varit rimligt för 15 år sedan. I dag finns det dock många journalister, både inom och utanför public service, som tillhör minoriteter, har många år i yrket och dessutom besitter specialkompetenser som kanalen behöver. Lagercrantz lägger över problemet på journalisterna. Men det är inte där kompetensen saknas, det är hos SVT som 2017 fortfarande inte lärt sig att rekrytera brett”, skriver debattörerna.

SVTs divisionschef Anne Lagercrantz svarar i Expressen att det finns mycket kvar att göra för att bredda mångfalden, men att man väljer att definiera mångfald som mer än bara utländsk bakgrund; bland annat perspektiv, språk och nätverk, och det är områden där det händer mycket inom SVT.

”Det här är en fråga för hela branschen. Gunilla Hultén på JMK som forskat om journalistik och mångfald har konstaterat att public service ligger före andra medier, men det är så klart inte gott nog. Vi jobbar för en snabbare utveckling”, skriver Anne Lagercrantz.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies