”Bra att förbundet
driver detta till AD”

19 juni, 2017

Journalistklubben på Norrköpings Tidningar känner inte till att det ska ha förekommit några interna skrivarutbildningar för fotografer, något som publisher Anna Lindberg hävdat i samband med att fotografen Mikael Strand sagts upp efter 34 års anställning. ”Det är bra att Journalistförbundet valt att driva detta till AD”, säger klubbordförande Elisabet Bergquist.

Fotografen Mikael Strand som varit anställd på Norrköpings Tidningar i 34 år blev i november uppsagd eftersom han enligt arbetsgivaren saknade kvalifikationer för andra tjänster på redaktionen när fotograftjänsterna drogs in. Som Journalisten berättade förra veckan har Journalistförbundet nu stämt ägarbolaget Östgöta Media som ingår i NTM-koncernen i Arbetsdomstolen för felaktig uppsägning. Mikael Strand har i huvudsak arbetat som fotograf men har också varit lokalreporter och har dessutom en journalistexamen från JMG i Göteborg.

I en intervju med Journalisten förra veckan medgav Östgöta Medias publisher Anna Lindberg att man som arbetsgivare har ett ansvar att se till att de anställda får fortbildning, och hävdade att man tagit det ansvaret. NT har, enligt Anna Lindberg, erbjudit ”mängder av utbildningar” för personalen. Hon hävdade i intervjun att Mikael Strand haft ett eget ansvar att gå dessa utbildningar, men inte tagit det.

Anna Lindbergs påståenden om skrivarutbildningsmöjligheterna för tidningens fotografer är inget som journalistklubben på NT känner igen sig i.

– Det har funnits kurser i foto för skrivande journalister, men inga kurser i skrivande för bildjournalister, vad jag vet om. Men det är egentligen inte kärnfrågan utan Mikael Strand har redan kvalifikationer för flera av tjänsterna på redaktionen bland annat på TV, webb och lokalredaktion, säger Elisabet Bergquist, journalistklubbens ordförande.

– Han behöver ingen utbildning för att jobba med någon sådan tjänst, utan bara samma introduktion som alla behöver när man får nya arbetsuppgifter.

Journalistklubben på NT tycker att det är viktigt att uppsägningen av Mikael Strand får ett avgörande i Arbetsdomstolen.

– Det är viktigt för hela Mediesverige att det här prövas, speciellt när denna våg drar in över hela landet. Det är en hel yrkeskår det gäller. Det är bra att Journalistförbundet valt att driva detta till AD, säger Elisabet Bergquist.

Mikael Strand bekräftar journalistklubbens uppgifter.

Har du någonsin tackat nej till en utbildning som arbetsgivaren erbjudit dig?
– Nej, men jag har heller aldrig erbjudits någon, säger Mikael Strand till Journalisten.

Relaterade artiklar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies