Gå direkt till textinnehållet

Bottar kan stå bakom var tionde politisk tweet

”Den politiska debatten på Twitter är väl värd att granska alldeles oavsett om det är robotar eller människor som ligger bakom”, menar reportern Mikael Grill Pettersson om SVTs granskning.

SVT Nyheter har granskat den svenska politiska debatten på Twitter. De har utgått från 69 svenska ledarskribenters konton och interaktionerna med dem, berättar reportern Mikael Grill Pettersson som tillsammans med reportern Philip Rudolfsson och datajournalisten Linda Larsson Kakuli står bakom granskningen.

– Twitter brukar ju betraktas som en ankdamm, men den är också ett nav i den politiska opinionsbildningen, just eftersom politiker, journalister och mediemänniskor inte bara finns där och twittrar, många av oss får också vår verklighetsuppfattning från Twitter. Det gör det intressant att titta på vad det är som händer där, säger han om skälet till granskningen som börjar rullas ut i dag.

Ur materialet har de kunnat få fram ”enkla nyheter”, som vilka ledarskribenter som engagerar mest: SvDs Ivar Arpi följd av HD-Sydsvenskans Mats Skogskär får flest retweets och Arpi har flest följare. Aftonbladets Anders Lindberg får flest svar på sina tweets.

Annons Annons

Men dagens större avslöjande är att var tionde konto som deltar i den svenska politiska debatten kan vara en bot, enligt Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Vi upptäckte att det finns konton med sådan intensitet i sitt twittrande att vi kategoriserade dem som väldigt högaktiva. När vi också fick tillfälle att både träffa och intervjua FOI visade det sig att de just har utvecklat en egen programvara som syftar till att lokalisera misstänkta bot-konton, konton med ett automatiserat beteende, berättar Mikael Grill Pettersson .

– Dels har vi fått del av deras huvudresultat, att ungefär en tiondel av kontona de har studerat när de tittar på svensk politisk debatt är automatiserade och kan misstänkas vara robotar. Vi valde också ut 100 av de konton vi hade stött på med hög frekvens av tweets. Bland de kontona hittade FOI fjorton konton som ger utslag på automatiserat beteende.

Fjorton är ju inte så många, men går det ändå att se någon politisk tendens bland dem?
– Nej, det aktar vi oss noga för att dra slutsatser om. FOI som har ett större material menar att deras material är för litet för att säga åt vilket håll det lutar åt politiskt. Med de fjorton konton som finns i vårt material är det förstås ännu svårare. Det är klart att det finns exempel på konton som är samhällskritiska, men det betyder absolut inte att det är någon övervägande del åt ena eller andra hållet.

Kommer det fler nyheter ur materialet?
– Ja. Det kommer framför allt att komma material som mer handlar om på vilket sätt twitterdebatten skiljer sig från den övriga politiska debatten. Vilka frågor som lyfts och inte. Den politiska debatten på Twitter är väl värd att granska alldeles oavsett om det är robotar eller människor som ligger bakom spakarna.

Fler avsnitt
Fler videos