Den nya layoutgruppen ska sitta i Bonniers lokaler i Marieberg. FOTO: Tor Johnsson

Bonniertidningar ska redigeras gemensamt

9 januari, 2019

Bonniers magasin ska layoutas och redigeras tillsammans med titlarna i Bonnier Business Media, BBM. Fackklubben på BBM motsatte sig omorganisationen.

Journalisten har flera gånger rapporterat om sammanslagningen av Bonniers tidskriftsverksamheter, Bonnier Magazines & Brands och Bonnier News Lifestyle. Det senaste året har ett stort antal personer sagts upp på Bonnier Magazines & Brands, bland annat i samband med sammanslagningen.

Bland de personer som sades upp före jul arbetade sex personer med layout. Nu ska redigering och layout för den ihopslagna magasinverksamheten samlas i en stor layoutgrupp med ett 30-tal personer. Gruppen ska också inkludera layoutare från Bonnier Business Medias tidningar som även de ska formges av gruppen, uppger Medievärlden som är en del av BBM.

I BBM ingår även bland annat Veckans Affärer, Dagens Medicin och Resumé.

 

Fackklubben på BBM motsatte sig omorganisationen.

– Förhandlingen slutade i oenighet eftersom vi anser att en BBM-gemensam desk vore en bättre lösning, säger Jens Krey (bilden), ordförande för BBM-klubben, till Journalisten.

Skälet till att klubben ville att BBM skulle behålla sina egna deskar för layout och redigering är att den anser att det annars försvinner kompetens från redaktionerna.

– De som arbetar med layout här gör även annat, till exempel arbetar de ibland med rörlig bild på nätet. Vi tror att vi kommer att tappa fart i digitaliseringen när de lämnar våra redaktioner och att uppgifterna blir för enahanda för dem på en avdelning som enbart arbetar med layout, säger Jens Krey.

– Ett annat skäl till att vi motsatte oss det här är att en desk på ett annat våningsplan riskerar att försämra kommunikationen inom redaktionerna.

Han påpekar att det enbart blir ett par personer som blir berörda inom BBM då inte alla redigerare och layoutare ska ingå i den nya gruppen och tillägger att klubben är positiv till att arbetsgivaren nu tar hem redigering som tidigare skötts externt.

Här kan du läsa ett längre reportage om omorganisationerna och uppsägningarna på tidskriftsförlagen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies