Gå direkt till textinnehållet

Bonnierbud på Mittmedia – Thomas Peterssohns revansch?

Spekulationerna om en eventuell försäljning av Mittmedia till antingen Bonnier eller Schibstedkontrollerade Polaris tilltar i takt med att allt mer information läcker ut från de inblandade företagen. Det är ett tecken på att det finns både en intern strid och en budstrid. Och i kulissen står Mittmedias tidigare vd Thomas Peterssohn. Tror somliga.

I branschmedier har spekulationerna om ett köp av Mittmedia haglat sedan medierådgivaren Robert Rosén i december avslöjade på Utkiksbloggen att förhandlingar pågick med Schibstedkontrollerade Polaris, Västerbottens-Kuriren och NWT, och Resumé avslöjade att Bonnier är inne i en budstrid om Mittmedia.

Tidigt förekom uppgifter om att Thomas Peterssohn, Mittmedias förre vd, som tvingades bort i juli 2016, och hans vapendragare AnnaKarin Lith som lämnade företaget i samma veva, är inblandade som konsulter för Bonnier i budgivningen.

Robert Rosén säger i dag till Journalisten att han är helt säker på att båda de tidigare toppcheferna på Mittmedia jobbar för Bonniers sak.

– Det är jag i dag helt övertygad om, med de uppgifter som jag har från olika källor. Jag var inte helt säker när jag skrev den första posten, men de uppgifter jag fått nu gör att jag kan säga att det otvivelaktigt är så att både Thomas Peterssohn och AnnaKarin Lith är inblandade i den här processen, säger Robert Rosén.

AnnaKarin Lith säger till Journalisten att hon inte kommenterar sina uppdrag.

– Vad Robert Rosén håller på med det får du fråga honom. Han spekulerar, och verkar ha källor inte ens jag känner till, säger AnnaKarin Lith.

Så du är inte inblandad i detta?
– Jag jobbar som konsult sedan två och ett halvt år tillbaka. Jag jobbar åt många olika företag och skulle aldrig kommunicera det. Det är i sådant fall mina uppdragsgivare, om de vill, som får kommentera. Det är den generella regeln.

Journalisten söker Thomas Peterssohn för en kommentar.

När den tidigare Mittmediakonsulten Jan Sjölund i en debattartikel i Medievärlden i måndags gav sig in i diskussionen och förordade Bonnier som köpare sågs det av många som ett tecken på att Robert Rosén haft rätt – Jan Sjölund känner AnnaKarin Lith och rekryterades till Mittmedia av henne.

Flera personer på Mittmedia berättar att uppgifterna har lett till spekulationer om en comeback för Thomas Peterssohn som fick avgå under förnedrande omständigheter när nuvarande vd Per Bowallius affärsplan vann styrelsens gehör.

– Det vore … intressant. Men det finns så många rykten och spekulationer i omlopp just nu att det är svårt att veta vad man ska tro på. Det enda som kan sägas säkert är att Mittmedia har ett behov av pengar och att det därför inte är orimligt att tänka sig att bolaget kommer att säljas, säger Johanna Hejdenberg, ordförande i journalistklubben för Mittmedias norra tidningar.

Att så mycket uppgifter läcker om förhandlingarna är ett tecken på att det pågår en verklig budstrid, men också en intern strid. Enligt Robert Roséns Utkiksbloggen kommer Mittmedias öde att avgöras nu på söndag, enligt andra uppgifter kommer det att dröja till 1 februari.

Det alla verkar vara överens om är att om ingen köper Mittmedia snart, blir det en rekonstruktion – eller konkurs. Pengarna är på väg att ta slut och goodwillen måste skrivas ner rejält i ägarbolaget.

Fler avsnitt