Gå direkt till textinnehållet

Bonnier Publications sänker lönerna för redigerare

Bonniers tidskriftsbolag i Danmark säger upp elva redigerare och sänker lönerna för resten. Danska journalistförbundets ordförande Lars Werge: ”Vad i helvete är det som händer?”

Bonnier Publications i Danmark ger ut ett 50-tal tidskrifter i Norden, inklusive de svenska titlarna Illustrerad Vetenskap, National Geographic Sverige, Vi i Villa och PC-Tidningen. 73 journalisterna anslutna till det danska journalistförbundet DJ är anställda på företaget.

Förra veckan informerades personalen om ett stort sparpaket, som framför allt slår hårt mot layoutare när Bonnier Publications går över till mallad redigering. Elva sägs upp och övriga redigerare tvingas gå ner i lön, eftersom ledningen anser att deras arbetsuppgifter blir mindre kvalificerade med schablonredigering. Det rapporterar danska Journalisten.

”Medarbetarna är chockade över, att det uppenbarligen är möjligt att sänka folks lön”, säger klubbordförande Jesper Bindslev till tidningen.

DJs ordförande Lars Werge säger till danska Journalisten att tilltaget är orimligt:

”Vi har en överenskommelse med avtal om personliga tillägg, och i det danska systemet förväntar man sig att det avtalet kvarstår till dess att det blir en ny överenskommelse eller löneförehandling. Så man måste fråga sig: Vad i helvete är det som händer?”

Personalchefen på Bonnier Publications Jens Henneberg anser att förändringen är i linje med den existerande löneöverenskommelsen.

I dag måndag ska parterna mötas för att diskutera situationen.

Fler avsnitt
Fler videos