Gå direkt till textinnehållet

Bonnier agerar i Mittmediastrid om midsommarledighet

Mittmedia har legat i strid med sin egen personal gällande när besked om permission under midsommarhelgen ska komma. Nu kan tvisten ha fått sin lösning då Bonnier News HR-direktör klivit in och ger klubbarna rätt.

En av förra veckans snackisar var förmodligen Mittmedia-ledningens tolkning av dagspressens kollektivavtal som Medievärlden skriver om här. Enligt kollektivavtalet är nämligen helgdagar som jul och midsommar arbetsdagar för dem som arbetar så kallad ”rak” arbestvecka, alltså måndag till fredag. 

Företaget har tills nu hävdat att personalen kan få besked om permission så sent som samma dag vilket har skapat upprörda känslor hos journalistklubbarnas medlemmar.

– Budskapet från ledningen har varit att om man vill vara säker på att vara ledig får man ansöka om semester eller kompledigt. Man kan inte ansöka om permission, säger Margaretha Levin Blekastad, klubbordförande för Promediaklubben.  

Annons Annons

Johan Lif som är förhandlingschef på Journalistförbundet har varit inkopplad i ärendet för att stötta de två journalistklubbarna. Han menar att Mittmedia väljer att fultolka avtalet. Oavsett hur det ser ut med avtalsjuridiken, och rätt eller fel på papperet, så är det orimligt att Mittmedia inte velat berätta vem som ska jobba eller inte.

– Det finns flera delar i det här som är mycket märkligt, inte minst att de anställda ska betala med sin egen semester eller komp för att vara lediga när man kanske egentligen skulle ha varit ledig i alla fall, och fått permission. Så här gör man inte, säger Johan Lif.

Förhandlingschefen kan inte påminna sig om att något annat mediehus haft den här hållningen kring en storhelg tidigare. Men menar samtidigt att han har sett liknande exempel inom dagspressen där man hamnar i onödiga konflikter om ledighet.

– Företagen tror att man vinner något, men folk vill inte ha det på det här sättet. Det finns trots allt många andra jobb där ute och här måste dagspressen fundera lite. Det går inte att tuffa på som att det vore nittiotal fortfarande, det är svårt för många medieföretag att hitta vikarier och många journalister väljer andra jobb inom kommunikation. Jag tror inte branschen tjänar på att få det här ryktet, säger LIf.

Nu kan alltså den här historien ha fått sin vändning. Detta sedan Promediaklubben och Mittmediaklubben mottagit mejl av Bonnier News HR-direktör Paulina Holm, som ger sitt stöd till personalen.

– HR-direktörens besked till oss är att de administrativa redaktionscheferna ska meddela så många som möjligt om eventuell permission ska beviljas redan under kommande vecka, säger Margaretha Levin Blekastad.

Samtidigt är bemanningen inte klar på alla redaktioner, bland annat på grund av bristen på vikarier, så alla kan förmodligen inte räkna med besked nästa vecka.

– Vi tolkar det som att Bonnier vill försöka lösa de här, sen får vi se vad det innebär. Men vi hoppas det blir bättre än de tidigare besked vi har fått av Per Åhlin (redaktionell personalchef på Mittmedia red.anm).

Känns det här som en liten seger?

– Det känns som ett steg framåt i alla fall, säger Levin Blekastad.

Journalisten söker Per Åhlin, Mittmedia, och Paulina Holm på Bonnier News.

Fler avsnitt
Fler videos