Gå direkt till textinnehållet

Bokserie om Kim Wall stoppas efter kritik

Efter massiv kritik har utgivningen av författaren Thomas Djursings bokserie om Kim Wall-fallet stoppats av det danska förlaget.

Den första boken i serien Ubåtsmysteriet, om journalisten Kim Walls död, har nyligen kommit ut som e-bok och ljudbok. Planen var att de skulle följas av ytterligare tre böcker, skriver Danmarks Radio.

Men förlaget Saxo.com och författaren, som tidigare skrivit en bok om den nu mordmisstänkte Peter Madsen, har fått kritik för att sakna moralisk kompass, ha profiterat på händelsen framför hänsynen till Kim Walls familj och för att ha gett ut serien i alltför tidigt skede. Kritiken har dels kommit från personer som skrivit på förlagets Facebook-sida och från danska experter på pressetik.

”Vi var kanske naiva när vi trodde att ett format där man skulle kunna gå bakom detaljerna i fallet var relevant, men vi måste erkänna att serien har mött så mycket motstånd att vi nu lägger oss platt och säger att vi inte ska ge ut böckerna nu”, säger förlaget Saxo.coms grundare Jørgen Balle Olesen till Danmarks Radio.

Annons Annons

Förlaget tänker vänta med att ta slutlig ställning till utgivningen tills rättssaken är prövad och dom fallit.

Fler avsnitt
Fler videos